Nove svađe u Splitu. Grad kaže da HDZ duguje desetke tisuća eura za prostor

Foto: Google street/Grad Split

TRZAVICE između trenutne Puljkove vlasti u Splitu i bivše HDZ-ove vlasti ne jenjavaju. Mjesecima se međusobno optužuju i prepucavaju u javnosti, posebice nakon što je Ivica Puljak dobio kazne u vrijednosti 200.000 kuna, i to zbog projekta koji je započela HDZ-ova vlast.

Najnovija su vijest tvrdnje Upravnog odjela za gradsku imovinu da splitski HDZ duguje Gradu 32 tisuće eura zbog neplaćanja zakupa poslovnog prostora iz kojeg nisu izašli na vrijeme. No iz splitskog HDZ-a tvrde drugačije.

Grad Split: HDZ je plaćao najam prostora 22 puta manje od tržišne cijene zakupa

Sredinom ožujka na službenim stranicama Grada Splita objavljena je vijest o izmjenama cijena zakupa poslovnih prostora, i to prema tržišnim, odnosno stvarnim cijenama. Naime, političke stranke godinama su zakupe prostora plaćale po bagatelnim cijenama, pa je tako gradski ogranak HDZ-a 25 godina plaćao povlaštenu mjesečnu zakupninu od 20 kuna po kvadratnom metru bez PDV-a.

"Svi bespravni korisnici poslovnih prostora kojima je poslan poziv za primopredaju odnosno povrat prostora Gradu Splitu, a isto nisu napravili u ostavljenom roku, mole se da prostore što prije predaju odnosno kontaktiraju Upravni odjel za gradsku imovinu putem adrese elektroničke pošte. Bespravni korisnici će u protivnom biti zaduženi za naknadu za bespravno korištenje poslovnih prostora u visini tržišnih cijena zakupa", stoji u obavijesti od ožujka.

Sudeći prema Zapisniku o primopredaji prostora, gradski HDZ napustio je prostorije u Sinjskoj 3 tek 19. svibnja iako se već od travnja prostor naplaćivao po novoj, tržišnoj cijeni. Inače, radi se o prostoru od 162 kvadrata, za koji prema novom cjeniku cijena kvadrata iznosi čak 60 eura.

 Iz Grada Splita tvrde da im HDZ duguje 32 tisuće eura

U međuvremenu se stranka preselila u drugi prostor, a iz Grada Splita sada tvrde da im nisu platili najamninu i da im se u međuvremenu dug nagomilao na 32 tisuće eura.   

Iz Upravnog odjela za gradsku imovinu rekli su da je HDZ sklopio prvi Ugovor o zakupu poslovnog prostora s Gradom Splitom kao zakupodavcem 1992. godine te da su "plaćali iznimno povlaštenu mjesečnu zakupninu u iznosu od 20 kuna po metru kvadratnom, bez PDV-a, što je 22 puta manje od trenutne tržišne cijene zakupa".  

Iz Upravnog odjela kažu da su ugovori o zakupu istekli 21. veljače i da su zakupnici obaviješteni da im se neće produljiti ugovori o zakupu, baš kao i "svim drugim političkim strankama koje su koristile gradske prostore u centru Splita na ekskluzivnim lokacijama".

Tvrde da su više puta pozivali HDZ da vrati poslovne prostore Gradu Splitu i da im se nisu očitovali sve do sredine svibnja kada su zatražili primopredaju, koja je izvršena nekoliko dana kasnije. Kažu da je u međuvremenu većina drugih političkih stranaka vratila prostore Gradu.

"Ostavljen im je rok od skoro 40 dana po isteku ugovora da predaju prostor te je u tom roku naplaćivana povlaštena naknada po ugovorima. Od 1. travnja 2023. zaduženi su kao bespravni korisnici po tržišnim cijenama zakupa za predmetnu lokaciju koje iznose 60 eura po kvadratnom metru. Iznos duga je 32.694.66 eura za razdoblje od 1. travnja do 19. svibnja. Račune su odbili zaprimiti pa smo ih poslali mailom", rekli su nam iz Upravnog odjela za gradsku imovinu.

Splitski HDZ: Tražili smo produljenje ugovora, pravovremeno rješavamo dugove prema Gradu Splitu

No iz splitskog HDZ-a tvrde da su prostorije napustili 4. svibnja iako su obavijest o izlasku iz prostora poslali tek 11 dana kasnije. Kažu i da su pitali Grad da im produlji ugovor, no da odgovor od njih do danas nisu dobili.

"11. siječnja, nešto više od mjesec dana prije isteka tada važećeg ugovora uputili smo zahtjev Gradu za produljenjem ugovora. Na navedeni zahtjev nikada nismo zaprimili odgovor, a 24. veljače smo zaprimili zahtjev za mirnom predajom predmetnih prostora.

Kao odgovor na navedeno, od Grada smo zatražili dokaz o vlasništvu Grada nad navedenim prostorima, što također nikad nismo zaprimili. S postupkom iseljenja i odlaska u nove prostorije započelo se ranije, a isto je dovršeno početkom ovog mjeseca te od tada Gradski odbor i Županijski odbor HDZ-a djeluju u novim prostorijama.   

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Prostorije smo koristili s dužnom pažnjom, iste su redovito održavane te su se u iste također kontinuirano ulagala značajna financijska sredstva, a sve u cilju zaštite i unaprjeđenja povjerene imovine", kazali su.

Na upit jesu li prilikom izlaska iz prostora platili zakup po novoj cijeni i koliki je taj iznos, iz splitskog HDZ-a šturo odgovaraju: "HDZ Split svoje dugove prema svima, pa i prema Gradu Splitu pravovremeno izvršava, a tako će biti i ubuduće."  

Prozvali su i pročelnicu Maju Đerek jer smatraju da nije ispunila zadatak koji je naveliko najavljivala. Radi se o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa brojnih gradskih prostora.

"Grad Split ima svako pravo raspolagati vlastitom imovinom, ali prvenstvena dužnost Grada je skrb o svojoj imovini, u što ulazi i uređenje imovinsko-pravnih odnosa u svim prostorijama poput ovih u Sinjskoj 2.

To je nešto što je bivša savjetnica, a sadašnja pročelnica, Maja Đerek najavljivala kao svoj jedini zadatak, a sudeći po tome da nam nijedan dokaz o vlasništvu nije dostavljen, jasno je kako je taj zadatak jako daleko od završetka", poručuju iz splitskog HDZ-a.

Grad Split više neće iznajmljivati gradske prostore političkim strankama

Pročelnica Maja Đerek kaže da je Grad prema svim strankama postupao jednako i da se gradske poslovne prostore više neće dodjeljivati političkim strankama.

"Kao nadležnoj pročelnici drago mi je da su čelnici splitskog HDZ-a u konačnici ipak postupili razumno i zakonito. Očekujemo da će i ostali bespravni korisnici slijediti primjer HDZ-a te da će vratiti Gradu na upravljanje gradske nekretnine.

Postupili smo jednako prema svim političkim strankama koje su koristile gradske poslovne prostore po povlaštenoj cijeni te su iste morale napustiti. Grad Split želi oslobođene poslovne prostore putem javnog natječaja dodijeliti potrebitim udrugama koje se bave socijalnim, humanitarnim i obrazovnim radom, a manji dio dati u komercijalni zakup putem javnog natječaja. Grad više neće gradske poslovne prostore dodjeljivati političkim strankama", rekla nam je Đerek.

Pročitajte više