Tomašević dodijelio 108 stipendija učenicima i studentima romske nacionalne manjine

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Na Svjetski dan Roma, 108 učenika i studenata romske nacionalne manjine primilo je danas ugovore o stipendiji Grada Zagreba za školsku/akademsku godinu 2023./2024., pri čemu je istaknuto da je ulaganje u obrazovanje romske djece jedini put za osiguravanje njihove budućnosti.

"Ova stipendija šalje jednu poruku, a to je da se znanje isplati, obrazovanje i trud koji uložite će se kasnije vratiti", poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je uručio stipendije u Starogradskoj vijećnici zajedno s predsjednikom Skupštine Joškom Klisovićem.

Podsjetio je da je riječ o lijepoj tradiciji koja je počela prije 12 godine kada je prvi put donesena odluka o stipendijama za romsku nacionalnu manjinu te je najavio da će Grad konstantno povećavati broj tih stipendija.

Povećanje broja stipendija

"Recimo 2020. godine, prije nego što smo preuzeli Grad, podijeljeno je oko 70 stipendija, a sada će taj broj biti 108", rekao je, dodavši da se istovremeno radi i o najvećem iznosu stipendija u odnosu na sve druge grade u Hrvatskoj, što je 360 eura mjesečno za učenike, a 500 eura mjesečno za studente.

Predsjednica povjerenstva za dodjelu stipendija Nura Ismailovski poručila je da su Romi najdiskriminiranija skupina zbog čega je odluka o stipendijama povijesna i pokazuje da je Grad Zagreb shvatio da je ulaganje u obrazovanje romske djece jedini put za osiguravanje njihove budućnosti.

Učenica Trgovačke škole Kada Šečić zahvalila je u ime svih stipendista, istaknuvši da ova stipendija nije samo financijska potpora, već i simbol podrške i vjere u njihov talent i mogućnosti, ali i potvrda da se trud, učenje i zalaganje isplate i da ne odustaju od puta obrazovanja.

"Ona je pokazatelj da naša zajednica prepoznaje naš trud i predanost, te da je spremna stati uz nas i pružiti nam potrebnu podršku. Kroz obrazovanje možemo promijeniti ne samo svoj život, već i živote drugih oko sebe. Možemo postati uzor mladima u svojoj zajednici, inspirirajući ih da slijede naš primjer i da se vode za svojim snovima", rekla je Šečić.

Pročitajte više