Grad Zagreb se oglasio o nesreći u kojoj je poginula curica: "Postavili smo ležeći"

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Grad Zagreb oglasio se priopćenjem o prometnoj nesreći u kojoj je poginula devetogodišnja djevojčica. Stanovnici Žitnjaka, gdje se nesreća dogodila, negoduju i kažu da su tražili postavljanje ležećih policajaca i kamera, ali da iz policije nisu reagirali. Najavljuju i prosvjed.

Policija je jučer u velikom priopćenju napisala da kamere nisu postavljene jer ulica u kojoj se dogodila nesreća nije ocijenjena kao posebno opasna te da je za postavljanje ležećih policajaca zadužen Grad.

Sad su se za RTL oglasili iz Grada, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Prije svega, izražavamo sućut obitelji tragično stradale djevojčice. Gubitak njenog mladog života potresao je cijelu Hrvatsku.

Grad Zagreb je na dionici koja spaja naseljena mjesta od Petruševca do Resnika uspostavio prometnu regulaciju s nizom mjera koje služe usporavanju motornog prometa. U Ulici Žitnjak na potezu dugom oko 2.5 km postavljeno je osam uzdignutih ploha, brzina prometa prometnim znakovima spuštena je na 40 km/h, a na pojedinim dionicama i na 30 km/h uz znakove upozorenja na djecu na kolniku, dok je uz to uspostavljena i zabrana prometa motornim vozilima ukupne mase iznad 7.5 tona (iznimke za vozila pojedinih tvrtki vrijedile su do 8. listopada 2013. godine, a ne 2023. godine kako je PUZ naveo u svojem priopćenju, što je jasno vidljivo na dopunskim pločama koje se nalaze ispod prometnog znaka).

"Analiza nije upućivala na potrebu postavljanja ležećih, mi smo ih postavili"

Lokacija koju PUZ spominje u svojem priopćenju ispred kbr. 28-30 je 500 metara udaljena od mjesta na kojem se dogodila nesreća. Manje od 100 metara od te lokacije uspostavljena je uzdignuta ploha temeljem rješenja nadležnog gradskog ureda.

Napominjemo kako je analiza prometnih nezgoda PUZ-a jedan od parametara koji nadležni gradski ured koristi za procjenu osnovanosti zahtjeva za usporavanjem prometa pri čemu dostavljena analiza nije upućivala na potrebu postavljanja uzdignute plohe, no ona je svejedno postavljena u neposrednoj blizini.

Grad Zagreb će nastaviti provoditi aktivnosti na podizanju sigurnosti prometa na cestama, no jedino policija ima ovlasti nadzirati poštuju li se doista ograničenja i zabrane koje grad uspostavlja prometnom signalizacijom."
 

Pročitajte više