Građane očekuje daljnji pad standarda

EKONOMSKI analitičar Societe Generalea - Splitske banke Zdeslav Šantić ustvrdio je danas na gospodarskom forumu koji je organizirala Financijska agencija kako će Hrvatska u trećem tromjesječju ove godine tehnički izaći iz recesije, no građane i dalje očekuje pad standarda.

Bez obzira na ukidanje kriznog poreza i promjene stopa poreza na dohodak, plaće neće rasti. Uostalom, očekuje nas i poskupljenje energenata - plina, struje i nafte. Hrvatska će tako ove godine, prema Šantićevom previđanju, zabilježiti pad BDP-a od 1,5 posto.

"Rast u turističkom sektoru bit će ograničen te će fokus opet biti na 'last minute' angažmanima", kazao je Šantić dodajući kako bi turistički djelatnici trebali biti fleksibilniji u ponudi aranžmana.

Ekonomisti su se složili i kako veliki uteg za gospodarstvo predstavlja problem nelikvidnosti te da bi trebalo uvesti zakon o obaveznim rokovima plaćanja koji bi vrijedio za sve jednako. Ljubo Jurčić predložio je da se zakonski odredi rok od 60 dana za plaćanje obveza, od države do privatnika. Neplatiše bi bili kažnjeni te bi platili i kamate.

Pročitajte više