Građani Đakova dobili uplatnice: 253 kune za troškove "Johna Smitha"

BROJNI građani Đakova jutros su dobili uplatnice s opisom plaćanja "Naknada za trošak gosp. Johna Smitha" na iznos od 253.32 kune, objavio je Radio Đakovo.

Kako dodaju, građani se pitaju o čemu se radi te tko treba podmiriti trošak internetske prevare kojom je proračun Grada Đakova oštećen s preko 50 tisuća eura – oni sami ili odgovorni.

Marin Mandarić na presici je rekao da on nema veze s tim.

"I mene je dočekala glupost. Vrlo drske osobe su pokušale iznuditi od vas 253 kune. Grad Đakovo je obavijestio nadležnu PU da nađu organizatora prevare.

Ovo nije račun niti Grada Đakova niti moj račun.

Možemo samo pretpostaviti tko stoji iza ove podvale i prevare.

Građanima poručujem da niti slučajno ne uplaćuju.

Jasno je tko stoji iza ovoga, gospođa Adrić i njena klika. Ništa im nije sveto! Jako sam se zabrinuo, neki su ljudi išli na Hitnu kad su dobili ovo!

Bude li se ikome išta dogodilo, platit će. Nije joj sveto ni vaše zdravlje", poručio je Mandarić.

Uhljeb iz Đakova je "Johnu Smithu" dao 50 tisuća naših eura

Podsjetimo, pročelnik za financije Grada Đakova Slavko Troha uplatio je prevarantu 50 tisuća eura iz džepova poreznih obveznika na ime Jade Lauren Yates.

Podsjetimo, Troha je 9. srpnja prošle godine dobio e-mail poslan s domene koja nije službena domena Grada Đakova, u kojemu je stajalo kako gradonačelnik Marin Mandarić od njega traži da izvrši hitnu uplatu na bankovni račun izvjesnog Johna Smitha. Pročelnik iz nekog razloga nije ni razmislio o neobičnom e-mailu i još neobičnijem zahtjevu, nego je s računa Grada Đakova odmah prebacio 50 tisuća eura na račun naveden u e-mailu.

Uplatio prevarantu 50 tisuća eura

Gradonačelnik Đakova nije zatražio da se uplati novac "Johnu Smithu", a e-mail adresa s imenom gradonačelnika Marina Mandarića bila je lažna.

Vijećnicima Grada Đakova tada je službeno priopćeno da je novac uplaćen na ime Jade Lauren Yates kao pisani odgovor na vijećničko pitanje postavljeno na prošloj sjednici, 18. prosinca 2018.

Tada je jednog vijećnika zanimalo na koju je poziciju u rebalansu proračuna knjižena donacija Johnu Smithu.

"Novčana sredstva plaćena su na ime Jade Lauren Yatesa, nisu knjižena niti na jednoj rashodovnoj strani, niti jednoj poziciji proračuna, već su knjižena kao ostala potraživanja - računalna prijevara", pisalo je u odgovoru na vijećničko pitanje koji je potpisao pročelnik Troha.

Pročitajte više