ASTRAZENECA

Građani Madrida stoje u dugim redovima kako bi primili cjepivo AstraZenece

Foto: EPA

STANOVNICI Madrida dokazali su da su sigurni u AstraZenecino cjepivo unatoč tome što su europska i britanska agencije za lijekove pronašle potencijalnu vezu između cjepiva i rijetkih krvnih ugrušaka u mozgu.

"Ako pročitate upute za bilo koji lijek, uvijek postoje nuspojave za mali broj ljudi", rekla je Pilar Garcia čekajući u redu da primi cjepivo AstraZenece ispred nogometnog stadiona Wanda Metropolitano Atletico Madrida, koji se koristi kao centar za masovno cijepljenje.

"Mislim da je s cjepivom ista stvar", dodala je. 

Iz Europske agencije za lijekove (EMA) priopćili su u srijedu kako je zabilježeno 169 slučajeva pojave ugrušaka u mozgu nakon davanja 34 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

"Danas je vrlo mučan dan zbog svih vijesti koje dolaze iz Europske agencije za lijekove", rekla je stanovnica Madrida Carmen Ruiz nedugo nakon primanja cjepiva.

Miješanje nacionalnih i regionalnih pravila

Bez obzira na kontradiktorne poruke vlasti, odlučila je vjerovati savjetu Europske agencije za lijekove da su blagodati cjepiva veće od rizika. 

Neke zemlje koriste AstraZenecu samo za određene dobne skupine, a EMA je rekla da bi europske zemlje trebale donijeti vlastite odluke o tome kako se nositi s rizikom, s obzirom na stope zaraze i dostupne alternative.

Prije nego što je EMA objavila svoja otkrića o nuspojavama cjepiva, vlasti u središnjoj španjolskoj regiji Kastilja i Leon obustavile su cijepljenje AstraZenecom, iako je nacionalna vlada odlučila s tim nastaviti.

Očekuje se da će španjolski ministar zdravstva objaviti nove smjernice za cjepivo nakon summita europskih ministara zdravstva i pojasniti pravila za nošenje maski na plažama.

Miješanje nacionalnih i regionalnih pravila o cijepljenju ogorčilo je 63-godišnju Felicidad Gutierrezu.

"Neki kažu da to cjepivo nije dobro, negdje je čak i povučeno. Kad bismo slušali sve što kažu, na kraju ne bismo učinili ništa. Ja sam se odlučila cijepiti", rekla je za Reuters nakon napuštanja stadiona.

Pročitajte više