Građani protiv, politika uporna: Baletne škole sele u Todorićev privatni prostor na periferiju Zagreba

Foto: Objektiv

ŠKOLA za klasični balet, smještena na Ilirskom trgu 9, trebala bi se preseliti iz samog centra grada na rub grada, na Gračansku cestu 208. Grad bi nove prostore za potrebe Škole trebao sljedećih 15 godina plaćati 12.000 eura + PDV.

Kako piše tjednik Objektiv, škola bi prema projektu iz 2013. godine na novoj lokaciji bila smještana u sklopu novog shopping centra "Meridijan 16" - koji je od prvog tramvaja udaljen čak pola sata vožnje autom ili autobusom.

Iako je Objektiv poslao upite Gradu ne bi li doznali zašto se Škola uopće seči na Gračansku cestu, odgovor nisu dobili. Neslužbeno ipak doznaju da zaposlenica Agrokora Piruška Canjuga, izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj, lobira kod gradskih vijećnika da se sve baletne škole u gradu Zagrebu zatvore i premjeste na Gračansku cesti. Iz Agrokora na upite o ovome nisu dobili odgovor.

Konačna odluka o preseljenju još nije donesena na Gradskoj skupštini, ali roditelji su na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo mogućnošću preseljenja zbog činjenice da bi škola bila daleko od centra grada i samim putovanjem i prijevozom djece gubili bi sate slobodnog vremena dnevno.

Škola za klasični balet održava nastavu na četiri lokacije u gradu jer je zgrada na Ilirskom trgu u derutnom stanju. U rekonstrukciju se ne želi ići, piše Objektiv, iako je napravljeno idejno rješenje za zgradu na Ilirskom trgu koje kao opciju nudi rušenje dvorišnih krila zgrade, rasterećenje padine i izgradnju novih objekata. Za takvo rješenje Zavod za zaštitu spomenika kulture dao je pozitivno svjetlo. Lokacijska dozvola za rekonstrukciju dobivena je 1999. godine, piše Objektiv, ali ništa se po tom pitanju nije napravilo.

Prostor na Gračanskoj cesti, prema saznanjima Objektiva, dogovoren je s Gradom prije tri godine, a riječ je o prostoru u poslovno-trgovačkom centru investitora Konzuma i Mullera.

Roditelji su još prošle godine uputili pismo gradskim zastupnicima s molbom da se Škola ne preseli, a pokrenuta je i peticija protiv preseljenja.

"Škola se ograđuje od svega što je iznenesno u javnosti. Mnogo je toga napisano i rečeno, napravljena je lažna Facebook stranica Škole i ukraden nam je logo. Dok vlasnik Škole, Grad Zagreb, ne donese odluku, nećemo se očitovati o preseljenju", kaže ravnateljica Škole Lidija Trešćec-Bobetko.

Pročitajte više