Građani se oprezno zadužuju: Krediti u godinu dana pali za 9,4 milijarde kuna

Foto: Hina

UKUPNI krediti sektoru stanovništva krajem lipnja iznosili su 118,2 milijarde kuna. Premda su na mjesečnoj razini zabilježili blagi rast od 128 milijuna kuna (0,1 posto) krediti stanovništvu nastavili su dvanaesti mjesec zaredom bilježiti pad na godišnjoj razini. Tako su u odnosu na prošlogodišnji lipanj, ukupni krediti stanovništvu niži za čak 9,4 milijarde kuna odnosno 7,4 posto. Također, u usporedbi s koncem prošle godine, niži su za 6,3 milijarde kuna ili 5 posto, navodi se u analizi RBA.

Prisilna konverzija smanjila ukupni iznos stambenih kredita

Razduživanje sektora stanovništva snažno je podržano i učincima prisilne CHF konverzije. Posljedično su se stambeni krediti, koji čine najveći udio u ukupnim kreditima stanovništvu (44 posto) krajem lipnja spustili na 52,6 milijarde kuna. Iako su u odnosu na prethodni mjesec blago viši za 107,5 milijuna kuna (0,2 posto) u usporedbi s istim mjesecom lani niži su za 9,1 milijarde kuna (14,7 posto). Stoga u valutnoj strukturi stambenih kunskih kredita s valutnom klauzulom, od konca prošle godine značajno raste udio kredita vezanih uz euro dok istovremeno krediti vezanih za švicarski franak bilježe snažan pad.


Tako su krajem lipnja ukupni stambeni krediti vezani za euro iznosili 42,4 milijarde kuna što je za gotovo 8 milijarde kuna više nego u istom mjesecu lani (godišnji rast od 22,8 posto). U odnosu na kraj prošle godine također su zabilježili dvoznamenkasti relativni rast od 18,6 posto (6,6 milijarde kuna). Istovremeno su se stambeni krediti stanovništvu indeksirani za švicarski franak krajem lipnja spustili na 1,8 milijarde kuna što je 20,3 milijarde kuna manje u odnosu na lanjski lipanj (godišnji pad od preko 9 posto). U odnosu na prosinac prošle godine, niži su za 15,8 milijarde kuna (89,6 posto).

Važno je naglasiti da u valutnoj strukturi kredita stanovništvu dominiraju devizni krediti (uključujući i one s valutnom klauzulom) s udjelom od 62 posto, stoga je jačanje kune u odnosu na euro i franak (za 0,7 posto odnosno 5 posto godišnje) dodatno utjecalo na pad kredita iskazanih u domaćoj valuti.

Gotovinski nenamjenski krediti preko 40 milijardi kuna

Promatrajući distribuciju kredita kreditnih institucija prema namjeni, drugo mjesto u strukturi ukupnih kredita stanovništvu (34 posto) pripada skupini gotovinskih nenamjenskih kredita koji su krajem lipnja dosegnuli 40,4 milijarde kuna. U odnosu na prethodni mjesec viši su za 204 milijuna kuna (0,5 posto) dok su na godišnjoj razini zabilježili rast od 1 milijarde kuna (2,7 posto). Također, u odnosu na kraj prošle godine, gotovinski nenamjenski krediti viši su za 630 milijuna kuna (1,6 posto).

Gotovinski nenamjenski krediti su ujedno i jedina skupina kredita stanovništvu koja bilježi rast na godišnjoj razini. Drugim riječima, godišnjem padu ukupnih kredita sektoru stanovništva pridonijele su sve preostale komponente kredita prema namjeni: potrošački, stambeni, hipotekarni krediti, krediti za automobile, krediti po kreditnim karticama te prekoračenjima po transakcijskim računima.

"Obzirom na veću osviještenost (i averziju) klijenata prema riziku te na još uvijek prisutne strukturne slabosti na tržištu rada, u narednim mjesecima ne očekujemo znatniji zaokret u ukupnoj kreditnoj potražnji od strane sektora stanovništva", prognoziraju analitičari RBA.

Pročitajte više