Građani u bankama drže 164 milijarde kuna

Foto: Hina

UKUPNI depoziti u bankama krajem lipnja iznosili su 255,4 milijarde kuna, pokazuju posljednji podaci HNB-a.

U odnosu na svibanj ukupni depoziti viši su za 3,6 milijardi kuna te su i drugi mjesec za redom zabilježili rast koji je u lipnju iznosio 1,4 posto na mjesečnoj razini. Istovremeno su u lipnju ukupni depoziti nastavili s trendom rasta na godišnjoj razini te su u usporedbi s istim mjesecom lani viši za 11,2 milijardi kuna ili 4,6 posto. U odnosu na kraj prošle godine, ukupni depoziti su niži za 1,6 milijardi kuna ili 0,6 posto, navodi se u analizi RBA.

Mjesečnom rastu ukupnih depozita, osim rasta depozitnog novca, pridonijeli su valutni štedni i oročeni depoziti koji su krajem lipnja dosegnuli 166,4 milijardi kuna (zabilježivši mjesečni i godišnji rast od rast 0,5 posto odnosno 2,3 posto). S druge strane, rast ukupnih depozita na godišnjoj razini potpomognut je i rastom kunskih depozita koji su krajem lipnja iznosili 35,6 milijardi kuna. Posljedično, ukupni depoziti su krajem lipnja iznosili 202 milijardi kuna uz mjesečni i godišnji rast od 0,2 posto odnosno 2,4 posto.

Obzirom da devizni depoziti čine preko 82 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u lipnju za 0,7 posto na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

Depoziti stanovništva 164 milijarde kuna

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 81 posto ukupnih depozita krajem lipnja su iznosili gotovo 164 milijardi kuna. Uz mjesečnu stagnaciju zabilježili su i peti mjesec zaredom pad na godišnjoj razini (za 1,2 milijardi kuna ili 0,7 posto).
Istovremeno su štedni i oročeni depoziti poduzeća uz mjesečni rast od 464 milijuna kuna (1,6 posto), krajem lipnja iznosili 29,8 milijardi kuna.

Kako navode analitičari RBA, odnosu na isti mjesec 2015. ukupni depoziti poduzeća su viši za 6,4 milijardi kuna te su zabilježili godišnji rast po dvoznamenkastoj stopi od 27,1 posto (što je jednim dijelom posljedica transakcije vezane uz kupoprodaju TDR-a odnosno deponiranja novca u hrvatske banke). U prvih šest mjeseci ove godine ukupni štedni i oročeni depoziti poduzeća spustili su se za 0,8 milijardi kuna zabilježivši pad od 2,6 posto u odnosu na prosinac 2015.

Pročitajte više