Gradonačelnica Pavić najavila Gospodarski forum

Gospodarski forum koji će se od 24. do 26. studenoga održavati pod pokroviteljstvom zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić okupit će u Zagrebu četrdesetak gospodarstvenika iz Centralnog federalnog okruga Ruske federacije te gospodarstvenike Zagreba i Zagrebačke županije.

Rusko izaslanstvo predvodit će Georgij S. Poltavčenko, opunomoćeni predstavnik predsjednika Ruske federacije i Jurij Lužkov, gradonačelnik Moskve.

Gradonačelnica Vlasta Pavić je na konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu kazala da Centralni federalni okrug Ruske federacije, s Moskvom i još 17 gradova i ukupno 37 milijuna stanovnika, čini 60 posto ruskog industrijskog potencijala.

Zbog toga će, smatra gradonačelnica, Deklaracija o suradnji Grada Zagreba i Centralnog federalnog okruga Ruske federacije, koja će biti potpisana 25. studenoga, označiti početak bolje gospodarske suradnje Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Gradonačelnica Pavić je rekla da je Forum rezultat njenog dogovora s predstavnicima Moskve iz ožujka ove godine te da ima gospodarsku vrijednost, ali i političku težinu te najavila da će rusko izaslanstvo primiti hrvatski predsjednik Stipe Mesić i premijer Ivo Sanader.

Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Ljubo Jurčić je naglasio da gospodarstva Hrvatske i Rusije nisu konkurentna, već komplementarna s razmjenom od približno milijardu dolara. Pritom je uvoz Hrvatske iz Ruske federacije 700 milijuna dolara, a izvoz 70 milijuna. Hrvatska najviše uvozi naftu i plin i to čini gotovo 90 posto uvoza, dok se iz Hrvatske u Rusiju najviše izvoze električni aparati, razni strojevi, lijekovi i prehrambeni proizvodi.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore-Komore Zagreb Zlatan Froelich je kazao da na Forumu očekuje prvenstveno od manjih tvrtki da nađu putove suradnje s ruskim partnerima i da se povećaju ruska ulaganja u Hrvatsku koja su, smatra, u proteklih 10 godina s 15 milijuna dolara bila premala.

Jurčić je naglasio da je na Gospodarskom forumu najbolje uspostaviti kontakte na principu "tvrtka po tvrtka, proizvod po proizvod" kako bi se do narednog susreta u Moskvi slijedeće godine već uspostavili konkretni poslovi.

Na Gospodarski forum, koji će se održati u prostorijama Muzeja Mimara, dosad se javilo 30-ak zainteresiranih zagrebačkih i hrvatskih tvrtki.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više