Gradonačelnica Samobora: Sad više nije potrebna stranačka iskaznica za upis u vrtić

Ilustracija: Josip Regovic/PIXSELL

GRADONAČELNICA Samobora Petra Škrobot (Fokus) danas je na konferenciji za novinare u povodu prve godine mandata istaknula da je Samobor "prodisao", da su promijenili način upravljanja gradom, "uklonili kosture iz prošlosti" te da nastavljaju s realizacijom EU projekata.

"Samobor je prodisao punim plućima. Ono što je najvidljivije je da je Samobor postao grad u kojem više nije važna stranačka iskaznica da bi se došlo do posla ili upisalo dijete u vrtić", istaknula je Škrobot. 

Dodaje da su promijenili način upravljanja gradom te uveli najvišu razinu transparentnosti gradskog poslovanja, pri čemu građani na mrežnim stranicama Grada imaju uvid u cjelokupno poslovanje.

"S dolaskom na vlast suočili smo se s brojnim izazovima, od toga kako sanirati štetu nastalu na javnim objektima uslijed potresa, preko zbrinjavanja raseljenih osoba iz Ukrajine, do inflacije. Poskupljenje svih dobara i usluga odražava se uvelike na financijsko poslovanje Grada", navodi se u priopćenju.

"Želimo više europskih sredstava u proračunu"

Naglašavaju da su značajno porasli izdaci za energente, što se odražava na realizaciju projekata. Također se navodi da su dolaskom na vlast napravili reviziju poslovanja Gradske uprave, pri čemu su pronašli "kosture u ormaru" za koje su izrazili nadu da su svi "ispali" te da ih više neće biti.

Istaknuli su da su u proteklih godinu dana puno radili na pripremi, izradi i prijavi projekata na natječaje EU, a njihova ukupna vrijednosti je preko 100 milijuna kuna.

"Cilj nam je da znatno veći postotak proračuna ubuduće čine europska sredstva, a ne, kao što je bilo do sada, svega 1.5 posto. Za vrijeme nove vlasti u Grad je iz EU fondova stiglo oko sedam milijuna kuna, i to za uređenje planinarskog doma na Velikom Dolu, sanaciju klizišta Baltin Jarek, sanaciju oštećenja nastalih uslijed potresa na zgradi gradske uprave te za Projekt 'Vjetar u leđa'- faza IV.", navodi se u priopćenju.

"Pred nama je još puno posla"

Škrobot i njen zamjenik Petar Burić osvrnuli su se i na potporu gospodarstvu kroz potpore za zapošljavanje, subvencije za kapitalna ulaganja, subvencije za zakup prostora te za tradicijske i umjetničke obrte.

U budućnosti namjeravaju podići turističke manifestacije na višu razinu s ciljem veće posjećenosti Samobora.

Prva samoborska gradonačelnica Petra Škrobot naglasila je kako je svjesna da je pred njima još jako puno posla da bi se ostvarilo sve što je planirano.

Pročitajte više