Gradonačelnica Supetra odgovorila na optužbe Torcide Brač

GOŠĆA Pressinga na N1 televiziji bila je SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković. O njoj se dosta priča zbog recentnih događaja na Braču. Ona je, naime, uskratila donacije lokalnoj podružnici Torcide nakon što se otkrilo da su posjetitelji Torcida kupa, koji se održao u subotu, sudjelovali u napadu na sezonske radnike. Neki od radnika su, kratko podsjetimo na razloge, srpske nacionalnosti, a to je i bio povod napadu u četiri sata ujutro.

"Nije jednostavno to doživjeti, ali smatrala sam da je ova tema prevažna da bi se izbjegavao odgovor. Pokušala sam dati do znanja da ovo što se dogodilo nije slika grada Supetra, nije slika Brača. Tri momka i djevojka našli su se na putu huliganskoj skupini. Ponosna sam na našeg Supetranina, vatrogasca Tomu, koji je postupio herojski, nije okrenuo glavu. Herojka je i djevojka koja se bacila na svog prijatelja misleći da će joj prijatelja prestati tući, međutim, oni su nastavili tući nju. Kako tu reagirati osim ovako kako sam postupila", konstatira gradonačelnica.

Odgovorila na optužbe lokalne Torcide

Lokalna Torcida u svom priopćenju nije osudila napad. Umjesto toga, kritizirali su gradonačelnicu rekavši da im je sredstva ukinula još prije dvije godine. Također, napisali su, nije im dopustila da naprave mural posvećen Vukovaru.

Marković je odgovorila na te optužbe i opisala odnos koji je kao gradonačelnica imala s lokalnom Torcidom. Kaže da im je financijska sredstva uvijek omogućila kad su se javili, a što se tiče murala, kaže kako je riječ o zidu u gradskoj jezgri koji usput i ne pripada Gradu Supetru.

"Oduvijek podupiremo sve akcije i rad Torcide, dobili su i prostor na korištenje. Ali kad sam čula da su posjetitelji ili sudionici Kupa sudjelovali u napadu, odlučila sam donaciju koju sam potpisala par dana ranije povući i javila sam službama Grada da obustave isplatu donacije. Mislim da je to tisuću kuna. Ali to je nebitno, mi kao Grad ne možemo financirati manifestacije koje imaju ovakav krvavi epilog. Najtužnije od svega je što je taj turnir bio humanitarnog karaktera", kaže.

"Takve manifestacije Grad financira po zahtjevu. Svaki put kada je došao zahtjev za donaciju odobrena su sredstva. Došao je 2015., 2016., 2017. godine, a 2018. zahtjev nije došao. Ove godine, čim je došao, dala sam službama da napišu odluku. Ali to je nebitno. Čitavo priopćenje Torcide išlo je u pogrešnom smjeru. Prvo je trebalo osuditi napad na momke i curu koji su došli tu zaraditi svoj kruh i osuditi napad na člana vatrogasnog društva čiji vatrogasci kroz fizički rad pomažu tom turniru", kazala je gradonačelnica Supetra.

Kaže da su tražili da se sporni mural napravi na dijelu zaštićene gradske jezgre

"Torcida ima jedan od najdužih grafita upravo u Supetru. Svi grafiti Torcide i Hajduka su se obnavljali prije godinu, dvije. Što se tiče spornog grafita, zahtjev je došao da se grafit napravi na dijelu zaštićene povijesne jezgre, na objektu koji nije u vlasništvu Grada i koji je zaštićeno kulturno dobro. To je kao da vam padne na pamet raditi grafit na Dioklecijanovoj palači."

Pročitajte više