Gradonačelnica Supetra zbog napada na sezonce zabranjuje Torcida kup

Foto: Facebook

NAKON napada na sezonske radnike u Supetru na Braču, koji se prema svemu sudeći dogodio zato što su dvojica mladića u napadnutoj skupini bili srpske nacionalnosti, oglasila se gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Žestoko je osudila napad i objavila kako će ukinuti financiranje Torcida kupa te zabraniti njegovo održavanje na gradskim terenima. 

Podsjetimo, sumnja se da su upravo pripadnici Torcide nakon održavanja tog kupa u noći sa subote na nedjelju napali sezonce u Supetru. 

Reagiranje supetarske gradonačelnice Ivane Marković, koje je objavila na Facebooku, prenosimo u cijelosti. 

Gradonačelnica Supetra: "Ovo je jednostavno neprihvatljivo"

"Ispred Grada Supetra i u svoje osobno ime oštro osuđujem napad koji se dogodio u našem Gradu gdje su stradala četiri mladića i jedna djevojka, od kojih je i jedan naš Supetranin. Svaki čin nasilja, ikada, igdje i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, a pogotovo da se ovako nešto desi jer netko pripada drugoj nacionalnosti ili priča nekim drugim jezikom. Grad Supetar je oduvijek bio i bit će tolerantan i otvoren Grad za sve koji žele doći i posjetiti naš Grad, raditi i živjeti. Ono što me tješi je da nitko od napadača nije bio iz Supetra. Ipak, ostaje gorak trag jer se ovaj napad desio u našem Gradu.

Također, kako su napadači bili sudionici ili posjetitelji Torcida Kupa (iako se napad nije se desio za vrijeme turnira) odlučila sam povući odluku o donaciji ovom događaju jer Grad Supetar ne može poticati sportska događanja čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju. Također, Grad Supetar će uskratiti daljnje korištenje svih sportskih terena u vlasništvu Grada za održavanje ovoga kupa. Našem Supetranu i svima ostalima koji su pogođeni ovim napadom želim što brzi oporavak i apeliram na institucije da najstrože kazne počinitelje bez imalo milosti", napisala je gradonačelnica Supetra. 

Uhićena dvojica

Podsjetimo, oko četiri sata u noći sa subote na nedjelju supetarska je policija zaprimila dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Ulici hrvatskih velikana u kojem je sudjelovalo više osoba, objavili su iz policije. 

Policajci su na mjestu događaja utvrdili da je više osoba napalo skupinu od pet mlađih osoba (26-godišnjaka, 26-godišnjakinju, dvojicu 21-godišnjaka i jednog 22-godišnjaka), koje su tom prilikom lakše ozlijedili, priopćila je policija. 

Ubrzo nakon događaja u Supetru je uhićen 22-godišnjak zbog sumnje da je sudjelovao u napadu i tom prilikom ozlijedio 26-godišnjaka. Kod 22-godišnjaka je utvrđena alkoholiziranost te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Jučer oko 10 sati u Splitu je uhićen 19-godišnjak, također zbog sumnje da je sudjelovao u navedenom događaju te je priveden u službene prostorije.

Napali ih jer su Srbi

Također, policija je objavila kako se sumnja na to da su mladi ljudi napadnuti jer su srpske nacionalnosti.

"Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv 22-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju na štetu 26-godišnjaka, a tijekom večeri će biti predan pritvorskom nadzorniku. Osim kaznene prijave, protiv njega, kao i protiv 19-godišnjaka, podneseni su Optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu zbog prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, s obzirom na to da je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su oštećeni napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti", objavila je policija.

Vikali "Di je Srbin?" pa ih počeli cipelariti

Kako javlja Dalmatinski portal, napadnuti su sezonci. Napadnuta su trojica radnika iz Slavonije, djevojka iz Varaždina i Bračanin. Jednom mladiću je ozlijeđen nos. 

"Vraćali smo se kućama nakon posla, prošli smo kraj prostorija Torcide Brač. Vjerojatno su čuli ova dva momka, oni su Srbi iz Vukovara. Njih 15-20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: 'Di je Srbin?' Napali su ih i bacili na pod, počeli su ih cipelariti. Djevojka je legla na svog prijatelja, nastavili su tući i njega i nju. Ja sam stajao sa strane. Pitao sam: 'Je li ovo potrebno?' Dobio sam udarac šakom u nos. Da nije naletio taksist, ubilo bi nas. Počeo je trubiti, a oni su se razbježali", ispričao je za Dalmatinski portal mladić koji je i sam bio žrtva napada.

Pretučen i supetarski vatrogasac koji je pokušao pomoći sezoncima

Jedan od napadnutih je supetarski vatrogasac koji je želio pomoći sezoncima.

"Mi, vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar najoštrije osuđujemo fizički napad na našeg člana Tomu Domančića koji se u Supetru dogodio u nedjelju ujutro nakon nogometnog turnira Torcida kup.

Poštujući vatrogasna, kršćanska i ljudska načela humanosti, zaštite i pomoći slabijima Tomo se suprotstavio grupi od petnaestak momaka koji su napali, bacili na pod i počeli cipelariti trojicu sezonaca iz Slavonije i djevojku Varaždina i na koncu završio u splitskom KBC-u s višestrukom frakturom nosne kosti", poručili su između ostalog iz DVD-a Supetar. 

Pročitajte više