Gradonačelnici "vinskih " gradova protiv zabrane

GRADONAČELNICI šest gradova iz četiriju županija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj danas su na svom prvom kolegiju u Križevcima izrazili prosvjed protiv odredbe novog Zakona o sigurnosti u prometu na cestama o 0,00 promila alkohola u krvi vozača.

To, kako su ocijenili gradonačelnici Čazme, Daruvara, Donje Stubice, Križevaca, Svetog Ivana Zeline i Vrbovca, ne pridonosi sigurnosti u prometu, ali ugrožava kontinentalni turizam i gospodarstvo koji se temelje na vinogradarstvu, voćarstvu, vinskim cestama i turističkim priredbama.

Po riječima vrbovečkog gradonačelnika organizatori tradicionalne priredbe "Kaj su jeli naši stari", koja se ovaj vikend održava u Vrbovcu, strahuju da će se osjetno smanjiti broj gostiju, a upitno je i uređenje vinskih cesta i izložbe vina te razvoj vinogradarstva i voćarstva, poručili su iz Križevaca gradonačelnici iz vinorodnih županija.

Najavili su i pismeni zahtjev državnim tijelima i sabornicima da se u Zakon o sigurnosti u prometu vrati odredba od 0,05 promila alkohola te da se iz Zakona izbace i oštre novčane kazne za manje prekršaje koji ne utječu na sigurnost u prometu.

Kako su rekli, novčanim kaznama se trenutačno puni prazni državni proračun, ali upozoravaju da se već najavljuju dalekosežne štetne posljedice u gospodarstvu na njihovim područjima.

Pročitajte više