Gradonačelnik Đapić zabrinut zbog načina rada osječke policije

OSJEČKI gradonačelnik Anto Đapić izrazio je danas zabrinutost načinom rada Policijske uprave osječkobaranjske zbog čega se, kako ističe u priopćenju, "mnogi istaknuti branitelji žale na pritiske i metode koje nalikuju metodama korištenima pri montiranju političkih procesa u bivšoj srboslaviji".

"Pojačani psihološki pritisak, kojem su izloženi svi Osječani, onemogućava normalno obnašanje vlasti u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji" te se "stječe dojam da neke izvanosječke strukture žele da se nova vlast bavi prošlošću, a ne životnim problemima sugrađana", ocijenio je Đapić.

Posebice je naglasio kako se "svi zločini počinjeni tijekom Domovinskog rata moraju istražiti i individualizirati", no izrazio je i ogorčenje zbog kontinuiranog uznemiravanja javnosti i svakovrsnih pritisaka kojima su izloženi brojni sugrađani.

Osječki gradonačelnik istaknuo je i kako bi "bio sretan kada bi hrvatska policija uložila desetinu energije u otkrivanje onih koji su izravno odgovorni za smrt gotovo tisuću Osječana" te da se stječe dojam da je "na djelu istraga u funkciji mijenjanja obrambenog karaktera Domovinskog rata".

Gradonačelnik Đapić ocijenio je kako je neprimjereno da se predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata poziva na razgovor u policiju, napomenuvši kako je to dodatno uznemirilo branitelje Osijeka jer stječu dojam da policija među njima traži "najslabiju kariku" koja bi "potkrijepila senzacionalističke napise nekih tiskovina o događajima u Osijeku s početka 90-ih godina".

Đapić u priopćenju također navodi kako većina građana zbog toga smatra da se kroz pokušaje diskreditacije Branimira Glavaša, tadašnjeg zapovjednika obrane Osijeka, pokušava diskreditirati svaki osječki branitelj i dovesti u pitanje sam smisao obrane od velikosrpske agresije.

Neprihvatljivim ocjenjuje "medijski linč koji želi od mirnoga grada heroja napraviti grad-slučaj, unaprijed proglašavajući generala Hrvatske vojske Branimira Glavaša krivim".

Pri tomu, kaže osječki gradonačelnik , "neobične istražne radnje i nesvakidašnji postupci osječkih policajaca izazivaju opravdanu bojazan u objektivnost izvida kaznenih djela".

Čelnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije danas su, pak, održali sastanak u vezi s pozivom načelnika PU osječko-baranjske Vladimira Fabera da dođu na obavijesni razgovor u policiju, te su zaključili kako bi bilo bolje da policija istražuje problem droge i kriminala u Osijeku umjesto da uznemirava hrvatske branitelje.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Šimun Bubalo neprimjerenim je ocijenio poziv načelnika policije na obavijesni razgovor vezan uz događanja u Osijeku 1991. i 1992.

Od 11 udruga proizašlih iz Domovinskog rata, koliko ih je obuhvaćeno Koordinacijom udruga, predstavnici četiriju udruga nakon konferencije otišli su na sastanak s načelnikom PU Faberom, zatvoren za javnost.

Najavili su kako će na sastanku tražiti da se provede postupak i utvrđivanje krivaca za sve ubijene u Osijeku tijekom Domovinskog rata, a izrazili su i nezadovoljstvo što se istražuje smrt dijela građana, a ne vodi prava akcija za traženje nestalih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila.

Ministar Kirin poslao unutarnju kontrolu u PU osječko-baranjsku

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin poslao je unutarnju kontrolu MUPa u Osijek nakon izjava Adonisa Hodžića, na konferenciji za novinare 17. kolovoza, kojima optužuje osječku policiju da je prema njemu protuzakonito postupala, priopćeno je iz MUPa.

Djelatnici unutarnje kontrole MUP-a imaju zadaću ispitati istinitost Hodžićevih tvrdnji, te utvrditi je li bilo i nekih drugih nezakonitosti.

Nakon što unutarnja kontrola obavi svoj posao, javnost će biti iscrpno izviještena o nalazima, ističe se u priopćenju MUP-a.

Zatočenik srpskih koncentracijskih logora, 70-postotni invalid Domovinskog rata Adonis Hodžić, optužio je u srijedu, 17. kolovoza, "osječku Prvu policijsku postaju za protuustavno privođenje bez sudskog naloga" na kojem su ga, kako tvrdi, "tražili da potpiše prazan papir vezano uz optužbe protiv Branimira Glavaša". Hodžić je rekao da su u noći s prošle srijede na četvrtak u njegov stan došla tri civila i zatražila da ode u policiju na ispitivanje te da mu nisu dopustili da se konzultira s odvjetnikom.


Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Vladimir Faber istoga je danas opovrgnuo te optužbe navodeći da "prema Hodžiću policija nije provela nikakav postupak koji bi se povezivao s provođenjem izvida za počinjena kaznena djela u razdoblju 1991.-1992., a niti je Hodžić pozivan ili privođen s 10. na 11 kolovoza".

U osječkoj policiji održan sastanak s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata

Na poziv načelnika Policijske uprave osječkobaranjske Vladimira Fabera u osječkoj policiji danas je održan sastanak s predstavnicima dijela udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Osječkobaranjske županije.

Načelnik Ureda načelnika PU osječko-baranjske Stipe Rimac rekao je nakon sastanka, zatvorenog za javnost, kako mu je cilj bio informiranje predstavnika udruga o radu policije, a nazočni su bili predstavnici osam udruga stradalnika iz Osječko-baranjske županije.

Predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Tomislav Hajduković nakon sastanka izjavio je kako je "nekorektno od načelnika Fabera što optužuje hrvatskog branitelja Adonisa Hodžića da je lagao o tome kako je priveden u policiju". Zato je zatraženo da se sve temeljito ispita jer je riječ o hrvatskom branitelju koji je prošao pakao srpskih logora punih 707 dana.


Zatočenik srpskih koncentracijskih logora, 70-postotni invalid Domovinskog rata Adonis Hodžić, optužio je 17. kolovoza osječku Prvu policijsku postaju za protuustavno privođenje na ispitivanje bez sudskog naloga.

Ujedno, rekao je Hajduković, "zamjerili smo načelniku Faberu što se zaboravlja na obvezu istrage o srpskim zločinima u Osijeku, županiji i Hrvatskoj".

Predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije također je rekao kako su načelnika PU Fabera izvijestili, kao i mnoge druge odgovorne osobe u hrvatskoj državi, da je, primjerice, "pročelnik općine Erdut Branko Jović odgovoran za smrt 260 ljudi u Glini te, ne samo da se slobodno šeta, već obnaša i odgovornu dužnost u Osječko-baranjskoj županiji".

Načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber nakon sastanka uputio je kritiku medijima, istaknuvši kako dio njih dezinformira javnost vezano uz izvidne radnje događanja u Osijeku 1991. i 1992..

U telefonskoj izjavi Hini načelnik Faber rekao je kako "odgovorno tvrdi da djelatnici PU osječko-baranjske nisu uopće niti razgovarali s Adonisom Hodžićem, a kamoli ga protupravno lišili slobode, iznuđivali iskaze i zlostavljali ga".

Potvrdio je da je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin poslao kontrolu u PU osječko-baranjsku koja će ispitati istinitost tvrdnje Adonisa Hodžića da je osječka policija protuzakonito postupala.

Inače, prije sastanka u PU osječko-baranjskoj održan je prijepodne sastanak Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na kojemu je osuđena kriminalizacija Domovinskog rata a koja se, kako je zaključeno, kontinuirano provodi.

Od 11 udruga koje djeluju u Koordinaciji, jedan dio je odbio otići na sastanak s načelnikom PU osječko-baranjske Faberom, kazavši kako bi bilo bolje da policija istražuje problem droge i kriminala u Osijeku, a ne da uznemirava hrvatske branitelja.

Vezano uz taj sastanak načelnik Faber rekao je da ga je inicirao u skladu sa zakonom o policiji kako bi udruge objektivno informirao o problematici rada policije na području Osijeka.

Načelnik Faber dodao je da "već tri dana Televizija Slavonije i Baranje sustavno dezinformira javnost i pokušava stvoriti ozračje konfrontacije branitelja i policije", ustvrdivši kako to nije točno.

Napomenuo je kako je iznenađen pismenim obraćanjem javnosti župana Krešimira Bubala i gradonačelnika Ante Đapića, u vezi s radom PU osječko-baranjske.

Pročitajte više