Gradonačelnik Korčule: Mene nitko nije ucjenjivao, novac sam uplatio prevarom

NAKON jučerašnje vijesti o tome kako je peteročlana skupina Ivice Hudurovića, 53-godišnjeg ugostitelja iz Zagreba, proteklih pola godine nazivala "žrtve" medijskih afera i utjerivala novac, među njima i SDP-ovog gradonačelnika Korčule Mirka Duhovića, o svemu se odlučio očitovati i Duhović.

Lažni Ante Potrebica i suradnici Olafa reketarili žrtve medija i pravosuđa!

"Činjenica je da se u toku ljeta 2009. godine meni javila osoba koja se predstavila kao gospodin Miroslav Lončar, navodeći da je službenik novootvorenog ureda EU-a u Zagrebu. U telefonskom razgovoru g. Lončar ponudio mi je svoju pomoć pri izradi programa i projekata koje bi Grad mogao prijaviti za financiranje iz sredstava predpristupnih fondova EU", kaže Duhović.

Dodaje kako u to vrijeme takav poziv nije smatrao ni problematičnim ni sumnjivim jer su mu se javljali mnogi zainteresirani pojedinci, agencije i tvrtke za rad na tim projektima. "Gospodin je raspolagao s raznim podacima izuzetno dobro poznavajući problematiku jedinica lokalne samouprave u izradi potrebne dokumentacije, tako da ama baš ništa nije navodilo ili signaliziralo da se radi o prevarantu", nastavlja Duhović.

"Ništa nije ukazivalo na moguću prijevaru"

Nakon nekoliko dana, tvrdi Duhović, navodni gospodin Lončar predložio je posjetu njihovog ekspertnog tima Korčuli i pri tom istaknuo da ih njihova usluga neće koštati ništa, osim što bi trebali podmiriti troškove puta i boravka njihovih eksperata.

"Iznio je cijenu tog troška u iznosu od 14.250,00 kuna te zamolio da isti uplatimo kako bi oni mogli krenuti na put u Korčulu. Zatraženi iznos je po mojoj procjeni bio u granicama korektnosti. Kako mi ni nadalje ništa nije ukazivalo na moguću prevaru ili druge nepravilnosti, odlučili smo traženi iznos uplatiti i organizirati posjetu", kaže on. No, problem je nastao nakon uplate, tvrdi Duhović, jer se Lončar više nije javljao na telefon. "Provjerom smo utvrdili da je lako moguće da se radi o prevarantu te smo putem banke pokušali stornirati uplatu. Nažalost, to više nije bilo moguće".

"Nakon analiza, rasprava i konzultacija koje sam obavio s više osoba, zaključio sam da se radi o mom osobnom propustu, unatoč mojoj dobroj namjeri i želji da za Grad učinim dobro", istaknuo je gradonačelnik Korčule te dodaje kako je odlučio uplaćeni iznos nadoknaditi Gradu. To je i učinio, kaže, u prosincu 2009. "Posebno želim naglasiti da se protiv mene ne vodi nikakav postupak, mene nitko nije ucjenjivao niti iznuđivao novac ili nudio bilo kakve usluge, osim navedene pomoći na gradskim projektima za predpristupne fondove", zaključio je Duhović u priopćenju.

Pročitajte više