Ukrajinski gradonačelnik kritizirao UNESCO: Ne usude se reći tko je kriv za napad

Ilustracija: EPA

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi kritizirao je reakciju Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) na jučerašnji smrtonosni ruski napad u kojem je poginulo desetero ljudi. 

"Jučer je UNESCO osudio raketne napade na povijesno središte Lavova. Nisu se čak ni usudili imenovati terorističku zemlju koja stoji iza tih napada. A Rusija je i dalje članica izvršnog odbora te organizacije", napisao je danas Sadovi na Telegramu, a prenosi CNN.

UNESCO nije naveo tko stoji iza napada 

UNESCO je jučer izdao službeno priopćenje o napadu na povijesnu zgradu u Lavovu, koja se nalazi u zoni svjetske baštine. Kazao je da je raketni napad bio kršenje Konvencije o svjetskoj baštini i Haške konvencije iz 1954. o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba.  

"Ovo je prvi napad na područje zaštićeno konvencijom od početka invazije punog opsega", objavio je UNESCO, ali nije pritom naveo tko stoji iza napada. Sadovi je poručio kako bi predstavnik UNESCO-a trebao posjetiti mjesto napada, u kojem je ubijeno najmanje desetoro ljudi, a 42 osobe su ozlijeđene. 

Pročitajte više