Gradonačelnik Novalje napao novinarku Nove TV

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) i redakcija Nove TV oštro su osudili jučerašnji pokušaj novaljskog gradonačelnika Ivana Dabe da verbalnim i fizičkim nasrtajem spriječi novinarku Nove TV Kristinu Tešiju u izvještavanju o nestašici vode i zarazi na Pagu.

U današnjem zajedničkom priopćenju tvrde da je novinarka uživo za Dnevnik Nove TV izvještavala o nestašici vode i zarazi zbog koje je na Pagu više turista završilo u bolnici, a da su se novaljske gradske vlasti oglušile na poziv da javno progovore o tim problemima, pa i nakon poziva urednika iz Zagreba.

No, dok je pripremala javljanje za večernje Vijesti, Dabo je, upozoravaju, u pratnji četvorice muškaraca pristupio novinarki i verbalno ju napao, pokušavajući spriječiti njezino ponovno javljanje, a potom je i na nju fizički nasrnuo. U obranu kolegice tada je stao snimatelj koji se ispriječio pred Dabom i tako zaustavio incident, stoji u priopćenju.

Redakcija Nove TV i HND oštro osuđuju postupak novaljskog gradonačelnika kojim je, kažu, ugrozio novinarku, a ogorčeni su i time što predstavnik javne vlasti "očito nije upoznat s kulturom komuniciranja u medijima i smatra da na takav način može uvesti cenzuru i spriječiti da javnost sazna pravu istinu o događanju na Pagu".

U potpunosti podržavaju novinarku što je, unatoč incidentu i šoku, posao obavila do kraja maksimalno profesionalno te prenijela javnosti istinu koju je zatekla na Pagu.

"Stoga novinari Nove TV i HND oštro osuđuju svaki pokušaj ometanja novinarskih sloboda i kršenja prava javnosti da sazna sve što je od javnog interesa", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više