Gradonačelnik Pule: Iduće godine ćemo imati puno veći proračun

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Prijedlog proračuna Grada Pule za 2024. godinu danas je predstavio pulski gradonačelnik Filip Zoričić, navodeći da će se proračun sljedeće godine značajno povećati te će biti čak 23 posto veći od ovogodišnjeg.

Naime, dok je ove godine Grad raspolagao s 85.789.766 eura, u 2024. godini na raspolaganju će imati 103.055.729 proračunskih eura, od čega su planirani prihodi i primici 98.085.955, a planirani rashodi i izdaci 103.055.729.

"Pred nama je usvajanje najvažnijeg financijskog dokumenta Grada koji će kreirati daljnji smjer razvoja. U prijedlogu proračuna za 2024. godinu naš smjer je vrlo jasan, ambiciozan, ali ostvariv. Fokus smo stavili na izgradnju infrastrukture, unapređenje stanja u prostoru, nova prometna rješenja, energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša, ulaganja u škole, vrtiće, sport, ustanove u kulturi i socijalne teme", rekao je Zoričić na konferenciji za novinare.

U planu brojni javni radovi

Podsjetio je da je gradska uprava pri kreiranju proračuna prihvatila čak 61 posto prijedloga političkih stranaka te ih uvrstila u prijedlog proračuna za sljedeću godinu.

Govoreći o konkretnim ulaganjima u infrastrukturu gradonačelnik Zoričić najavio je nastavak proširenja pulske obilaznice, dugo očekivane rekonstrukcije Kandlerove i Valturske ulice, izgradnju spojne prometnice na Paganoru Brist - Valdenaga, dovršetak proboja uspona na Kaštel, obnovu kupališta Stoja, uvođenje javne rasvjete kod Doma za odrasle Vila Maria i uređenje Marsovog polja kao zone sporta i rekreacije, dok je kao važan izvanproračunski projekt izdvojio izgradnju javne garaže u Vrtlarskoj ulici s 450 parkirnih mjesta.

U 2024. godini izradit će se i projektna dokumentacija za uređenje Giardina, zone Pragrande, Pattinaggia, Male škole Šijana koja bi trebala biti u funkciji mladih te za projekt energetske učinkovitosti javne rasvjete i Parka grada Graza.

Dogradnja škola i obnova fasada

Nastavljaju se ulaganja u obnovu fasada, za što je sljedeće godine predviđeno 800 tisuća eura, a 200 tisuća eura predviđeno je za ugradnju dizala u višestambenim zgradama.

"U idućoj godini očekuje nas dogradnja i rekonstrukcija osnovnih škola Šijana i Kaštanjer kako bi sva djeca pohađala nastavu u jutarnjoj smjeni te izrada dokumentacije za dogradnju Škole za odgoj i obrazovanje Pula, a ukupna vrijednost ulaganja iznosi 5.3 milijuna eura. Započet će i izgradnja dječjih vrtića Valmade i Sisplac te rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Centar za što će biti izdvojeno ukupno gotovo 5 milijuna eura", najavio je gradonačelnik Zoričić.

Pročitajte više