Gradonačelnik rumunjskoga grada Constanze na modnu reviju došao u nacističkoj uniformi

GRADONAČELNIK rumunjskoga grada Constanze, Radu Mazare, je razbjesnio javnost kad se na modnoj reviji pojavio u nacističkoj uniformi. Prema riječima samoga gradonačelnika inspiraciju za ovakav čin je pronašao u filmu Valkyrie koji prikazuje pokušaj atentata na Adolfa Hitlera. "Pokušao sam sakriti sve kukaste križeve na uniformi", izjavio je, premda mu je jedna ipak ostala. Gradonačelnik je rekao da ne razumije buru koja se podigla nakon njegova pojavljivanja u ovoj uniformi.

"Nisam učinio ništa loše"

Uzbuđenje i povijesne činjenice je gradonačelniku pojasnio Efraim Zuroff, povjesničar i direktor centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu. "Teško je objasniti kakvu ste bol svojim pojavljivanjem prouzročili ne samo židovima i drugim žrtvama nacizma, već i svima koji znaju što se događalo za vrijeme Drugoga svjetskog rata", objašnjeno je neupućenom gradonačelniku. Mazare je ustrajao u svojim tezama da nije učinio ništa lošega, te da uniforma nije pripadala SS-vojnicima, već "samo" njemačkoj vojsci, prenosi SkyNews.

Za vrijeme Drugoga svjetskoga rata se rumunjska vojska borila na strani Hitlerove vojske, a prema procjenama je u Rumunjskoj ubijeno oko 380 tisuća Židova. Danas u Rumunjskoj živi nešto manje od 10 tisuća Židova.

Pročitajte više