Gradski odbor splitskog SDP-a okrenuo leđa predsjedniku, Parić tek na začelju liste

Foto: FAH

VRLO je dramatično bilo na sjednici Gradskog odbora splitskog SDP-a. Predsjednik Darko Parić pripremio je listu na kojoj je bio nositelj, a visoka mjesta zauzimali su i potpredsjednik Stiven Vladislavić te šef kluba vijećnika Milan Blaževski. Protukandidat s izbora i drugi potpredsjednik Goran Kotur na listi nije bio.

Pariću, Ostojiću i Grčiću začelje liste

Gradski odbor Parićevu listu nije htio ni uzeti u razmatranje, već su zatražili tajno glasanje. Parić je to shvatio osobno te je rekao da će biti na posljednjem 35. mjestu. Povukli su se i Vladislavić i Blaževski. Najviše glasova su dobili Kotur i Ivan Čizmić te će biti na četvrtom i petom mjestu. Kandidatkinja za gradonačelnicu Aida Batarelo bit će nositeljica, a drugi će biti zamjenik iz HNS-a Srđan Gjurković. Treći je Joško Markić, zamjenik iz redova SDP-a.

Šesti će biti HNS-ovac Goran Kovačević, a sedmi Gojko Čepo. Osmi je Rino Petrić, a deveti Ante Cvitković. Deseta je teologinja iz Park šume Marjan Marijana Balić Carevski. Začelje uz Parića drže Branko Grčić i Ranko Ostojić.

Trojica kandidata za Parićevog nasljednika

U SDP-u očekuju šest vijećnika, a jučerašnja zbivanja pokazala su da su dani Darka Parića na čelu splitske organizacije definitivno odbrojeni. Ovo je bila uvertira za unutarstranačke izbore koji se održavaju nakon onih lokalnih.

Parić je preuzeo organizaciju kao povjerenik nakon raspuštanja i protjerivanja Ive Baldasara iz stranke. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije mu oprostio što se svrstao na stranu Ranka Ostojića kada se birao šef partije. Daljnja Parićeva politička sudbina vrlo je neizvjesna, SDP-ovci nam kažu da u slučaju novih parlamentarnih izbora sasvim sigurno ne bi bio na listi.

Očekuje se da će svoje kandidature za šefa partije u Splitu istaknuti Goran Kotur, Stiven Vladislavić te Ivan Čizmić.

Parić je otpočetka imao vrlo tešku situaciju jer je splitski SDP razoren borbama različitih frakcija. Mnogi su mu zamjerili što je prihvatio da bude povjerenik i onaj koji odlučuje o ponovnom primanju članova u stranku.

Pročitajte više