Gradsko vijeće Karlovca: Treba ukloniti boks-barijeru uz Kupu

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

ODLUKOM karlovačkog Gradskog vijeća je nakon stanki i raznih konzultacija jednoglasno odlučeno da se u naselju Brodarci ukloni prije nekoliko mjeseci podignuta boks-barijera, privremeni nasip uz Kupu, te da se od Hrvatskih voda traži sanacija uništene ceste uz tu barijeru.

 Kako je rekao gradonačelnik Damir Mandić, na sastanku u Hrvatskim vodama u utorak je dobio informaciju da je Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zatražio od Hrvatskih voda "da se preispita Studija utjecaja zahvata na okoliš te da se do daljnjega obustavljaju i aktivnosti na gradnji trajnog nasipa".

 Riječ je o mjeri šest, gradnji oko pet kilometara nasipa u Brodarcima, dok ostalih sedam mjera ide svojim tijekom i očekuje se da će do lipnja biti gotovi glavni projekti za kanal Kupa-Kupa, za nasip na lijevoj obali Kupe Selce-Rečica, za zaobalni kanal u Pokupskoj dolini, kao i za gradnju ustave u Brodarcima s retencijom Kukčina, rekao je Mandić.

 Preispitivanje projekta u Brodarcima rezultat je mnogobrojnih suprotstavljenih stavova na sastancima zborova građana s predstavnicima Grada Karlovca i Hrvatskih voda, peticija, građanskog neposluha pri podizanju nasipa, pa i izmjena pravomoćnih građevinskih dozvola.

Mandić: Uklanjanje boks-barijere rezultat realiteta na terenu  

Kako je odluku Gradskog vijeće gradonačelnik Mandić prokomentirao za Hinu, "rezultat je to realiteta na terenu, jer boks-barijere nisu polučile očekivani rezultat kakav su polučile u naseljima Logorište, Mostanje, Mala Švarča i Turanj te se traži od Hrvatskih voda da ih se ukloni te da se preispita i projekt gradnje trajnog nasipa".

Gradsko je vijeće odlučilo da se Hrvatskim vodama uputi i zahtjev da se nakon uklanjanja boks- barijera na trošak Hrvatskih voda popravi cesta uz Kupu, koja je stradala zbog radova i zbog visoke vode uzrokovanje boks-barijerom.

Oporbeni i nezavisni gradski vijećnik Tomislav Novak, koji je ujedno i predsjednik Udruge Brodarci, nastale u borbi protiv odluka sustava o gradnji nasipa za obranu od poplave, rekao je Hini da ovo Brodarčani smatraju "malom pobjedom".

 "To je mala pobjeda, tek sada nam slijedi borba da se izmijeni glavni projekt mjere šest, barem za dva od pet kilometara nasipa, gdje bi trebalo nasip graditi tako da se znatno podigne cesta, a ne da se  naselje zidom ograđuje od rijeke. To je jedini način da se Brodarci i dalje mogu zvati karlovačkom rivijerom", rekao je Novak.

 Za nedavnih visokih voda Brodarčani su snimili dronom boks-barijere i iz videa se "jasno vidi da je voda jednako s jedne i druge strane zida" te da, kako kaže Novak, "nije polučila nikakvu zaštitu, ali da se zbog svega strojevima uništio asfalt ceste i  pretvorio u makadam". Zbog toga traže da Hrvatske vode nadoknade troškove sanacije ceste.

Gradonačelnik Mandić je s govornice vijećnicima poručio kako smatra da "nije realno da bi Hrvatske vode o svojem trošku sanirale cestu" te da smatra da takav zahtjev nije ni "zakonit".

Pročitajte više