Granić: Ovo je pametna odluka za SDP

POLITIČKI analitičar i vanjsko-politički savjetnik HSP-a Mate Granić u razgovoru za Index komentirao je povlačenje predsjednika SDP-a Ivice Račan iz politike.

"Kao čovjek Ivici Račanu iskreno želim uspjeh i sreću u borbi protiv teške bolesti. Kao politički analitičar i političar smatram da je ovo pametna odluka koja će svakako pomoći SDP-u u pripremi za izbore jer bi svako daljnje odlaganje ove odluke bitno štetilo šansama SDP-a na izborima" - komentirao je Granić.

Na upit smatra li da je Račan takvu odluku trebao donijeti i ranije Granić je kazao kako bi, politički gledano, to bilo bolje. "No, ljudski gledano to je odluka koju svaki čovjek mora sam donijeti kad osjeti potrebu. Teško je nekome tko nije u njegovoj koži to govoriti" - pojasnio je Granić.

S obzirom da je u hrvatskoj politici do slične situacije došlo kada je preminuo Franjo Tuđman, Granića smo zatražili i na komentar oko sličnosti ova dva događaja. "To nisu u potpunosti usporedive situacije, ali svakako da nije došlo do ove odluke onda bi bile jače asocijacije na to vrijeme kad je HDZ ostao predsjednika" - rekao je je Granić.

"Kao politički analitičar smatram da Antunović ima najveće šanse za predsjednicu SDP-a, no Ljubo Jurčić u ovom trenutku medijski najbolje stoji i ima konkretan program. Tko će naslijediti Račana je stvar stranke u što se nitko ne može i ne smije miješati" - rekao je Granić dodajući kako je u svijetu, iako je uobičajeno da ista osoba vodi i stranku i bude premijer, bilo uspješnih modela u kojima je jedan čovjek vodio stranku, a drugi bio premijer." - zaključio je Granić.

A.H.

Pročitajte više