Granić: Reći ćemo Haagu da ne možemo uhititi Gotovinu

HRVATSKA će morati obavijestiti Haag da nije u stanju provesti nalog za uhićenje generala Gotovine, izjavio je potpredsjednik Vlade Goran Granić u intervjuu Večernjem listu od 18. rujna pod naslovom "Reći ćemo Haagu da ne možemo uhititi Gotovinu".

Granić je kazao kako će u odgovoru glavnoj haaškoj tužiteljici, koji bi trebao biti gotov do 20. rujna, stajati da Hrvatska ne može ispuniti tu obvezu.

"Takav odgovor proizlazi već iz same činjenice da u dvije godine nismo dobili ni jednu relevantnu informaciju o mjestu boravka generala Gotovine ni od naših službi, a ni iz BiH, gdje javno djeluju različiti obavještajni sustavi", ističe Granić.

Na pitanje novinara hoće li Carla del Ponte povjerovati da je Gotovina u Europskoj Uniji, kako proizlazi iz članka u tjedniku Nacional u kojem autor intervjua s generalom opisuje okolnosti tog razgovora, Granić je odgovorio da ne zna, te da je teza kako je Gotovina u Hrvatskoj ili u BiH starija od intervjua objavljenog ovog ljeta.

Kad je intervju objavljen, otvorena su pitanja - gdje ga je Gotovina dao, te kako to da novinar može doći do njega, a tajne službe ne mogu, kaže Granić, ali napominje da se događalo i drugdje u svijetu da se "bjegunac takva profila", kad nekoga izabere da bi poslao medijsku poruku, osigura i na svaki mogući način zaštiti.

Na pitanje je li se Vlada našla u najdelikatnoj situaciji glede približavanja EU zbog slučaja Gotovine, Granić odgovara da je glavni problem u ove četiri godine bila vjerodostojnost hrvatskih institucija, ne samo kad je riječ o suradnji s Haagom nego i u odnosu prema manjinama, povratku izbjeglica itd.

"Poslije tri i pol godine ne mogu reći da smo uvjerili sve u međunarodnoj zajednici da se ova Vlada vrlo disciplinirano i odgovorno odnosila prema svakom od tih problema", ocjenjuje Granić.

Odgovarajući da li očekuje nove optužnice ako se ne riješi slučaj Gotovina, Granić nije isključio mogućnost da one stignu još u ovom mandatu. "Istrage se provode, razgovara se sa sve više ljudi. Pred tužiteljstvom je nešto više od godine dana za podizanje novih optužnica i moguće je očekivati da će Haag izaći s novima", kaže Granić.

Na novinarski upit je li realno očekivati smjene u vrhu obavještajnih službi, Granić je odgovorio kako to ne očekuje, ali ako bi se pokazalo da je bilo težih oblika zloporabe došlo bi do smjena. Napominje, međutim, da prema do sada dostupnim izvještajima vezanima uz slučaj Gotovina, nema indicija da ljudi iz službi nisu izvršavali svoje obveze.

Pročitajte više