Granica otvorena, specijalci migrante odvezli u autobusima

GOTOVO 200 migranata koji su proteklih sedam dana boravili na međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac, uspješno je izmješteno u halu Miral u Velikoj Kladuši čime su se stekli svi uvjeti da se granični prijelaz Maljevac otvori i da se ponovno uspostavi prijevoz između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, piše Klix.

Migranti su nakon više od pola sata pregovora s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona dogovorili napuštanje međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša - Maljevac te su autobusima prevezeni u halu tvrtke Miral u mjestu Polje kod Velike Kladuše.

Tijekom izmještanja migranata koje je trajalo nešto manje od sat vremena, nisu zabilježeni nikakvi incidenti, a s obzirom na to da je jedan od uvjeta Granične policije Republike Hrvatske za otvaranje graničnog prijelaza Maljevac bio i izmještanje migranata, očekuje se da će promet uskoro biti uspostavljen.

Glasnogovornica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Edita Selimbegović u izjavi za Klix.ba je kazala da će (IOM) osigurati sve što je potrebno za normalan boravak migranata u hali Miral u Velikoj Kladuši.

"Oni će već u 19 sati imati večeru, osigurat ćemo krevet i sve što je potrebno za njihov boravak u hali", kazala je Selimbegović.

Javila se i hrvatska policija

Priopćenjem se javio i hrvatski MUP. Oni su kazali kako je granični prijelaz otvoren za promet.

"Prema podacima kojima raspolaže hrvatska policija, tijekom poslijepodnevnih sati bosansko-hercegovačka policija započela je autobusima premještanje između 150 do 200 osoba koje su se nalazile na udaljenosti oko 200 metara od Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Maljevac – Velika Kladuša.

S obzirom na činjenicu da je navedeni granični prijelaz iz sigurnosnih razloga zatvoren za sav promet te je privremeno ograničeno kretanje po navedenom području od 24. listopada u 10 sati ujutro, nadležne službe hrvatske policije prate stanje na terenu.

Privremena mjera ograničenja kretanja prestat će, odnosno granični prijelaz će se otvoriti, kada se uvjerimo u povoljno stanje sigurnosti i prestanu svi razlozi za privremeno ograničenje kretanja na tom području.

Mjere prestanka ograničenja obuhvatit će uklanjanje protunavalne ograde tzv. gelendera kao i uspostavu funkcioniranja svih Informacijskih sustava koje granična policija koristi u kontroli ljudi i roba koji prelaze državnu granicu.

U odnosu na policijske snage koje se trenutno nalaze na području graničnog prijelaza Maljevac, izvješćujemo kako će iste tamo ostati do daljnjeg", stoji u priopćenju MUP-a. Nekoliko minuta kasnije poslali su dopunu u kojoj su kazali kako je u 18 sati granični prijelaz otvoren za promet.

Pročitajte više