Grbin: Ono što Vučić radi u Srbiji, iz dana u dan Plenković radi u Hrvatskoj

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

HRVATSKOJ treba promjena, a SDP je tu da tu promjenu omogući, rekao je čelnik te stranke Peđa Grbin u Našicama prozvavši HDZ za loše upravljanje državom koje je uzrokovalo iseljavanje iz Hrvatske te ocijenivši da je Hrvatska postala država talac kriminala i korupcije HDZ-a.

"Hrvatska je zemlja u problemima. Ne treba to kriti. Hrvatska je zemlja u problemima zato što je vode oni koji znaju ili krasti ili ništa drugo", rekao je Grbin te naveo da nas je ta "strahovita kombinacija korupcije i nesposobnosti dovela do toga da trećina mladih iz Slavonije planira otići čim završi obrazovanje".

"Mladima se ne pruža mogućnost da će do posla doći temeljem sposobnosti"

Ne žele se više boriti, predali su se, jer u načinu na koji se danas upravlja Hrvatskom naprosto ne vide svoju perspektivu, ocijenio je predsjednik SDP-a dodavši da se mladima ne pruža jamstvo da će do posla doći na temelju sposobnosti, a ne svoje "povezanosti s vladajućim strukturama koje su u Slavoniji dominantno hadezeovske".

Podsjetivši da je prije lokalnih izbora HDZ obećavao povezivanje općina, županija i Hrvatske, Grbin je ustvrdio da smo umjesto toga dobili pljačku i korupciju, "komunalna poduzeća koja umjesto da osiguravaju građankama i građanima ove zemlje, Slavonije, kvalitetan i dostupan plin, sudjeluju u hadezeovskim makinacijama kako bi premijerovom prijatelju i bagri iz Ine osigurali milijarde kuna".

"Hrvatska je postala država talac korupcije HDZ-a"

"Hrvatska je postala država talac kriminala i korupcije HDZ-a", poručio je te istaknuo, referirajući se na svjedočenje bivšega šefa Janafa Dragana Kovačevića pred Antikorupcijskim vijećem, da je HDZ pokušao zaustaviti saslušanje u saboru "onih koji o pljački, kriminalu i korupciji žele govoriti u javnosti".

"Ono čemu smo se smijali i nad čime smo se zgražali u Vučićevoj Srbiji, danas iz dana u dan postaje hrvatska realnost. Ali zato smo tu mi, da tome kažemo dosta, da tome kažemo 'neće ići', nećete uspjeti", poručio je.

Nisu uspjeli sakriti istinu o tome da je Plenković odobrio da hrvatska nafta ide u Mađarsku, da zauzvrat kupujemo skupi benzin, imamo skuplje režije i teže živimo, naglasio je.

"SDP je tu da omogući promjenu"

"Neće uspjeti sakriti ni sve ostalo što se radi i zato Hrvatskoj treba promjena, dramatična promjena, ogroman zaokret. A prvi korak u tom zaokretu je da se Hrvatsku i građane ove zemlje ne krade. Već to u ovom trenutku bio bi veliki korak naprijed. Hrvatskoj treba promjena, Slavoniji treba promjena, Našicama treba promjena, a SDP je tu da tu promjenu omogući", poručio je Grbin koji u subotu sudjeluje na tradicionalnom druženju članova, simpatizera i prijatelja SDP-a Našice u ETNO selu Peršić u Donjoj Motičini.

Na pitanje novinara kako komentira današnju izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o gradnji naftovoda s Mađarskom i početku diverzifikacije dobavljača i trasa za opskrbu energentima, nakon stajališta Hrvatske da u okviru europskih sankcija ne dopusti transport ruske nafte naftovodom Janaf, Grbin je odgovorio da neuspješni uvijek traže nekoga na koga će svaliti krivnju te ustvrdivši da u tome između Vučića i Plenkovića nema puno razlike.

"Ono što Vučić radi u Srbiji, iz dana u dan Andrej Plenković radi u Hrvatskoj. Za svoje neuspjehe, za to što ste osiromašili državu, tražite uvijek krivnju u nekom drugom", dodao je te zaključio da je krivnja u "u onima koji vode promašenu politiku".

Upozorio je također da Srbija i dalje ne želi odgovoriti na pitanja Hrvatske o nestalima u Domovinskom ratu te naglasio da je "put Srbije prema Europskoj uniji prilika za Hrvatsku da u razgovoru, ponekad i pritiskom, uspije ishoditi neke stvari koje su nama bitne, a jedna od njih je upravo to pitanje koje godinama tišti ljude pogotovo iz ovog kraja, a to je pitanje poginulih i nestalih".

Pročitajte više