Grbin: Hrvoj-Šipek je stavila DORH u službu HDZ-a

Foto: HINA

PREDSJEDNIK SDP-a Peđa Grbin je nakon glasanja o izvješću DORH-a za 2020. godinu ocijenio da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek tu instituciju stavila u službu i korist stranke na vlasti, a smatra da je morala otići zbog prikrivanja i govorenja neistina.

"Svakome s pola mozga iz jučerašnjeg priopćenja DORH-a potpuno je jasno da je glavna državna odvjetnica morala otići i da se ovdje radi o prikrivanju i govorenju neistina, a možemo otvoreno reći i laganju", poručio je Grbin nakon što je parlamentarna većina podržala izvješće DORH-a, a odbacila SDP-ov prijedlog za pokretanjem opoziva Hrvoj-Šipek.

"HDZ je danas odlučio da institucije u Hrvatskoj ne trebaju raditi svoj posao"

No ne iznenađuje ga što je parlamentarna većina podržala izvješće i što i dalje podržava Hrvoj-Šipek jer je "HDZ danas odlučio da institucije u Hrvatskoj ne trebaju raditi svoj posao".

"Naša je sreća što postoji EU i institucije na koje HDZ ne može staviti svoju šapu. Neka se DORH ne hvali uspješnošću kod otkrivanja provalnih krađa - da, to je važno, ali za sudbinu Hrvatske nije presudno", ustvrdio je dodavši da je kod kaznenih djela korupcije broj prijava veći, a broj donošenja rješenja o pokretanju istraga daleko manji nego prethodnih godina.

"Kada tome pridodamo predmet Žalac, ponašanje glavne državne odvjetnice u slučaju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, potpuno je jasno da je DORH stavila u službu i korist stranke na vlasti", ocijenio je Grbin.

Važan posao

Što je sa svim ostalim predmetima, gdje nema nadležnosti Europskog javnog tužitelja? Sada će očito naučiti lekciju pa će krasti samo ondje gdje nadležnost ima DORH, ustvrdio je.

"Zbog toga je posao medija i nas oporbe još važniji i zbog toga ćemo još više inzistirati na istražnom povjerenstvu, da vidimo je li ovakvih predmeta bilo još", najavio je ukazavši i na posljednje slučajeve povezanosti tvrtke Fleksbit s Hrvatskom lutrijom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pročitajte više

 

Pročitajte više