Grbin: Pozvao sam Plenkovića da razgovaramo o borbi protiv koronakrize

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK SDP-a Peđa Grbin u utorak je pozvao premijera da se sastane s opozicijom jer smatra da svi koji sudjeluju u političkom životu imaju obavezu dati svoj doprinos da se zdravstvena i ekonomska situacija koju je narušila koronakriza poboljša.

"Hrvatska danas ima jednu od najgorih situacija u Europskoj uniji, ima veliki broj zaraženih, udio zaraženih u testiranima je ogroman, imamo velik broj smrtnih slučajeva i od početka studenog je više od 50 posto u ukupnom broju preminulih. Trenutačnu situaciju ne možemo uspoređivati s onom u srpnju i tijekom ljeta, a vlada ljeto nije iskoristila kako bi hrvatski zdravstveni sustav i Hrvatsku u cjelini pripremila na ono što nas je na jesen dočekalo iako su mnogi iz zdravstvenog sustava upozoravali što će se dogoditi", izjavio je šef oporbe novinarima u saboru, naglasivši da vlada nije posao odradila kako treba.

"Mi sada pozivamo vladu da razgovaramo, da vidimo na koji se način svatko od nas može uključiti u situaciju jer kriza prouzročena koronom, ni zdravstvena ni ekonomska, nije kriza samo vlade i HDZ-a, to je kriza koja se odnosi na sve građanke i građane Hrvatske i smatramo da svi koji sudjelujemo u političkom životu ove zemlje itekako imamo obvezu dati svoj doprinos da se situacija poboljša. Mi mislimo da to možemo po uzoru na Norvešku i Finsku, koje imaju najbolje rezultate u borbi protiv koronakrize, a oni proizlaze iz načina na koji se politička struktura tih dviju zemalja organizirala i zajednički djelovala na sprečavanju posljedica korone", apelirao je Grbin.

Podsjetio je da je opozicija, pogotovo SDP, već tražila od predsjednika vlade da sjednu i razgovaraju te naveo primjere Norveške i Finske, koje imaju najbolji odgovor na krizu, a u obje zemlje proizišao je iz ozbiljne suradnje između vladajućih i oporbe i da je ona bila ključna da bi građani prihvatili mjere. Ti su razgovori rezultirali jedinstvom potrebnim da se mjere provode i poštuju, smatra Grbin.

Odgovorni za to kako će se zemlja suočiti s virusom

"Nitko od nas nije odgovoran za virus, ali jesmo odgovorni, a pogotovo predsjednik vlade, za to kako će se zemlja suočiti s virusom i s posljedicama virusa pa onda spriječiti da taj virus prouzroči veću štetu i veći broj smrtnih slučajeva kao što to, na žalost, vidimo u Hrvatskoj", napomenuo je.

"Mislim da predsjednik vlade jako dobro čuje i, ako želi, onda će čuti i ovaj javni poziv i odlučiti na koji način će postupiti", odgovorio je Grbin na pitanje hoće li premijeru upućivati poziv za sastanak.

Komentirao je i jučerašnju sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekavši da je najvažnija stvar u vezi s tim da se ono napokon sastalo jer je razgovor preduvjet za rješavanje bilo kojeg problema, tako i onih koji se tiču nacionalne sigurnosti.

"Dobro je da je postignut visok stupanj konsenzusa u dijelu koji se odnosi na radikalizaciju društva, međutim, ostao je otvoren čitav niz drugih pitanja poput odgovora na zdravstvenu i ekonomsku krizu koja proizlazi iz epidemije covida-19. Sjednica VNS-a je dobar korak koji ide u pravom smjeru, ali ovime rješavanje problema nije završeno, nego je tek započelo", ocijenio je.

Uoči rasprave o izmjenama Ovršnog zakona ocijenio je da su trebale ići u dva čitanja, a ne po hitnom postupku. "Najveći problem ovrha je ono što nije predmet tog zakona, a to je produljenje moratorija, što je vlada odbila. Od toga neće biti ništa, a korak k elektronskoj ovrsi ostat će samo mrtvo slovo na papiru jer još barem šest mjeseci neće biti spremni tehnički uvjeti za njihovo provođenje", smatra Grbin.

"Ništa od sustavnog rješenja problema ovrha i očito je riječ o ad hoc rješenju namijenjenom predizbornom dizanju rejtinga uoči lokalnih izbora kroz oslobađanje božićnica i drugih prihoda od ovrha. Ne vidim nijedan drugi razlog da se s ovim zakonom žuri", zaključio je.

Pročitajte više