Grbin: Totalna panika patuljastog diktatora. Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C

Foto: Hana Kajari/Index

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.

Predsjednik SDP-a komentirao je priopćenje i upozorenje Ustavnog suda. Podsjetimo, Ustavni sud zabranio je Zoranu Milanoviću da bude mandatar ili premijer čak i ako podnese ostavku.

>> Presica Grbina

UŽIVO Izvanredna konferencija Peđe Grbina

Posted by Index.hr on Friday 19 April 2024

>> Tekstualni prijenos

"Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita Ustav. Ne mora čitati daleko. Ustav kaže da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika. Narod je svoje zastupnike izabrao u srijedu. Nama su neke stvari bile zabranjene za govoriti i toga smo se držali jer poštujemo institucije. Ovo što su napravili je sramota, ispod svake razine. Ovo je sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas. Odlučili su da, bez obzira na to za koga su ljudi glasali, da oni mogu, zato što im se hoće, to promijeniti.

Kad sam ga slušao, shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati bili drugačiji, bio spreman izbore i poništiti. Poručujem im da odmah sazovu novu sjednicu i donesu odluku kakvu su htjeli: 'Jedini premijer smije biti Plenković.' Poručujem im - neće vam proći.

Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo. Svatko tko nakon ovog legne s HDZ-om, mora biti svjestan da ih čeka ista odluka i ista sudbina. Ustavni sud je danas pokazao da je sam sebi spreman produžiti mandat do kada god treba.

Imamo priliku, imamo šansu i tu ćemo šansu ispuniti. Koraka su dva. Moramo konstituirati sabor što prije. A onda se dogovoriti u bilo kojem formatu oko toga kako ćemo formirati vladu. Mi poručujemo - sve opcije su na stolu i oko svega smo spremni pregovarati. Ovo je posljedica potpune panike i straha jednog malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo po nogama", rekao je Grbin.

O pregovorima

Razgovore neću voditi preko medija. Svi se moramo prilagoditi onome na što nas Ustav prisiljava. Milanović može sudjelovati u konzultacijama. Sadržaj onoga o čemu razgovaram s kolegama neću javno prezentirati dok ne dođe trenutak.

Je li Milanović mandatar?

Mandatar nije, mandatar se postaje kad se skupi 76 potpisa.

Ako dođe do toga da jednu osobu podrži 76 zastupnika koji su dobili povjerenje građana, onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će krojiti vladu. Volio bih vidjeti koji će to biti članci, paragrafi... Govorim kao pravnik - ovo obrazloženje svodi se na jednu rečenicu - zato što sam ja to rekao, eto zato. Pravnih argumenata tu nema.

Što ako ne skupite potpise?

Ulažem energiju da se to dogodi. Jako je puno toga što treba mijenjati. Očekujem ispriku Plenkovića koji nas je nazivao kršiteljima Ustava.

Jeste li razgovarali s Milanovićem nakon izbora?

Jesam. Razgovore s drugim osobama ne prepričavam. Koliko ja znam, on ne nagovara nikoga. Imamo i plan C, ali o tom potom.

Izbori su bili u srijedu, od tad nije prošlo ni 48 sati. U Nizozemskoj pregovori traju 6 mjeseci, to se u Hrvatskoj neće dogoditi, ali imajte u vidu da se neke stvari ne rješavaju preko noći. Razgovore ću voditi oči u oči. 

Što ako sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud to poništi?

Ako sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud tu odluku poništi, onda ću vam reći što će se dogoditi. Odluka od 18.3. sve dane stoji na mom stolu.

Jučer je šef DIP-a rekao da nisu imali potrebe reagirati na Milanovića u kampanji?

Nad DIP-om HDZ nije uspostavio kontrolu, a nad Ustavnim sudom je pa im može narediti što trebaju reći. Hvala.

Pročitajte više