Grci u krizi rentaju i kulturnu baštinu: Akropolu će moći unajmiti oglašivači, ali i prosvjednici

GRČKO ministarstvo kulture danas je objavilo kako će otvoriti neke od najpoznatijih arheoloških nalazišta i znamenitosti marketinškim kompanijama.

Naravno, tradicionalisti i arheolozi su zgroženi, ali situacija je takva da je svaka mogućnost za zarađivanje kojeg eura mora iskoristiti. Ministarstvo ističe kako je riječ o zdravorazumskom načinu da se uredi pristup drevnim grčkim ruševinama, a novac koji će se na taj način prikupiti bit će iskorišten za održavanje i nadzor znamenitosti. Odlučeno je i kako će Akropola biti prva koju će oglašivači moći iskoristiti u promotivne svrhe.

Unajmi Akropolu za 1600 eura na dan

Iako ministarstvo tvrdi da će iznajmljivanje takvih lokacija biti moguće samo pod strogim kriterijima, Arheološko vijeće, koje je dosad jedino imalo ingerenciju za rentanje arheoloških nalazišta, smatra kako je riječ o svetogrđu.

Ministarstvo je objavilo čak i preliminarni cjenik. Tako komercijalna kompanija može unajmiti Akropolu za snimanje po cijeni od 1600 eura na dan. Zanimljivo, Akropolu će moći unajmiti i prosvjednici, i tako dati dodatnu težinu svojim zahtjevima.

Sad svi mogu biti Coppola

U zadnjih nekoliko desetljeća, samo je nekolicina odabranih imala privilegiju snimati na Akropolu, poput Nie Vardalos i Francisa Forda Coppole. Većina drugih zahtjeva redatelja i oglašivača nailazila je na odbijenice. Kriza je, međutim, dokinula prostor za izbirljivost.

Pročitajte više