Grčka i dalje gori, pet tisuća hrvatskih maturanata otkazalo ekskurzije

PREMA posljednjim informacijama u Grčkoj su zbog požara do sada život izgubile 63 osobe. Do sada je uhićeno tridesetak osoba osumnjičenih za podmetanje požara, a vlasti su jučer ponudile milijun eura za bilo kakve informacije o osobama koje su podmetnule požar.

Noć u vatrom poharanoj Grčkoj nije bila ništa mirnija. Vatrogasci su jučer poslali helikoptere kako bi evakuirali mještane koji su se u gradiću na jugu Peloponeza sklonili pred vatrenom stihijom na obližnje košarkaško igralište. Vatra ih je opkolila, a jedini način da ih se izvuče bili su helikopteri.

Četiri dana vatrene stihije koja je obuhvatila područje od sjeverne granice s Albanijom do otoka Krete na jugu, razljutila je Grke, koji vlast i njezinu nepripremljenost krive za širenje požara.

Vlada koja je proglasila izvanredno stanje, sumnja da bi štete nanesene požarima mogle biti dijelom "orkestrirane kampanje piromana".

Ljudi se na sve moguće načine bore protiv vatre, koriste sve što im dođe pod ruku, počevši od vrtnih crijeva za vodu , kanti za vodu, kanistera i grana kako bi pomogli u gašenju vatre. Dok su neki stanovnici evakuirani zbog opasnosti, neki odbijaju napustiti svoje domove.

Devastacija koju su izazvali požari razljutila je Grke, čija je zemlja požarima bila pogođena još ranije, u lipnju i srpnju ove godine. Katastrofa izazvana požarima najvjerojatnije će potaknuti političku debatu prije parlamentarnih izbora u rujnu. Mnogi ljudi, naime, smatraju da vlada nije promptno reagirala na požare.

Od subote je u Grčkoj za podmetanje požara optuženo sedam osoba, a ranije, točnije od početka lipnja, kada su se u Grčkoj pojavili prvi požari, optuženo je 26 ljudi.

Na Peloponezu i Eubeji uhićeno je sveukupno 12 osoba, od 33 optužbe za podmetanje požara, u 15 slučajeva radi se o namjerno izazvanim požarima, a u 18 slučajeva požar je buknuo zbog nemara.

I hrvatsko MVPEI upozorilo na opasnost

Nakon što je tijekom vikenda proglasila izvanredno stanje, grčka vlada je upozorila da bi se moglo raditi o sustavnoj piromaniji. Ne može biti slučajnost da je toliko požara buknulo istodobno na toliko područja, smatra tamošnji premijer Costas Karamanlis. Stručnjaci za okoliš s time se ipak ne slažu. "Mislim da su to vrlo teške optužbe, pogotovo stoga što nemaju dokaze koji će ih poduprijeti", kazao je Theodota Nantsou, član organizacije za zaštitu prirode WWF.

Grčki je tužitelj Dimitris Papangelopoulos, koji je inače zadužen za terorizam i organizirani zločin, jučer naredio i istragu kako bi se utvrdilo može li se podmetanje požara, u kojima su do sada poginule 63 osobe, smatrati kao teroristički čin.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zamolilo je sve hrvatske građane koji su namjeravali put u Grčku da putovanje odgode jer nema smisla putovati u zemlju u kojoj je proglašeno izvanredno stanje. To je posebno utjecalo na brojne srednjoškolce i studente koji su za rujan planirali put na maturalna i apsolventska putovanja. Prema posljednjim podacima, sve su škole otkazale putovanja u Grčku, te se procjenjuje da je oko pet tisuća maturanata za sada ostalo bez svojih ekskurzija. Prema dosadašnjim podacima grčkih vlasti, među 63 poginulih u Grčkoj nije bilo hrvatskih građana.

Hrvatska vlada je na danas održanoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o upućivanju jednog protupožarnog zrakoplova Canadair, s pripadnicima Oružanih snaga RH, a koje čine dvije posade i četiri tehničara u Helensku Republiku radi pružanja humanitarne pomoći.

Izvanredno stanje proglašeno je u subotu na području cijele zemlje, a Francuska, Njemačka, Srbija, Italija, SAD i Rusija u Grčku šalju pomoć u ljudstvu i opremi. Američke vlasti s grčkim su vlastima jučer raspravljale o tome kakva im je pomoć najpotrebnija, a glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Tom Casey u Washingtonu je izjavio kako "se nadaju da će uskoro iznaći konkretne planove u vezi pružanja pomoći, a s kojima će moći izaći u javnost".

U međuvremenu, grčka je vlada prikupila 274 milijuna dolara namijenjenih hitnoj pomoći obiteljima i poslovnim objektima stradalima tijekom požara. Ukupno devetnaest zemalja obećalo je pomoć Grčkoj u vidu osiguravanja helikoptera, zrakoplova i vatrogasaca.

Najviše požara izbilo je na području Peloponeza na jugu, te na otoku Evia sjeverno od Atene. Jak vjetar uzrokovao je da glavni grad Grčke ostane prekriven pepelom i dimom.

Foto: AFP

Pročitajte više