Grčka odgovorila Europskoj komisiji: Vaše optužbe nisu konstruktivne

Ilustracija: FAH

GRČKA je ocijenila da "nisu konstruktivne" optužbe koje joj je uputila Europska komisija za "ozbiljno zanemarivanje" obveza na svojoj granici, pozivajući europske partnere da ispune svoje obveze prema migrantskoj krizi.

"Taktika prebacivanja odgovornosti nije djelotvoran način za rješavanje problema povijesnih razmjera koji traži zajedničko djelovanje", rekla je glasnogovornica vlade Olga Gerovassili, a prenosi se u priopćenju.

Grčka "nadilazi samu sebe u poštovanju obveza, očekujemo od svih da učine isto", dodala je.

Gerovassili je reagirala pošto je EK u srijedu prihvatio nacrt izvješća u kojemu se ocjenjuje da je "Grčka ozbiljno zanemarila svoje obveze u upravljanju vanjskom granicom schengenskog prostora".

Prihvaćanje tog dokumenta, utemeljenog na posjetu stručnjaka u studenom, otvara mogućnost za donošenje europske odluke na proljeće koja bi zemljama članicama omogućila da kontrole na vanjskim granicama Schengena produlje na dvije godine.

Istaknuvši da se u izvješću govori o stanju koje je "puno drukčije" od današnjeg, Gerovassili se iznenadila zbog njegova prihvaćanja dan nakon sastanka europskih ministara unutarnjih poslova koji su zaključili da je "ključ upravljanja migrantskim valom u Turskoj i u poštovanju ugovora potpisanih između te zemlje" i EU-a kako bi se prekinuo priljev s njezine obale.

Glasnogovornica je usto opetovala primjedbe koje je Atena uputila partnerima, napose zbog toga što je Agencija za nadzor granica Frontex poslala manje pojačanje od traženog. Europski plan za premještaj izbjeglica je "obustavljen" a vraćanje neregularnih migranata u domovinu i u Tursku nailazi na odbijanje tih zemalja, podsjetila je.

Pročitajte više