Grčka ukida zabranu ulaska policije na fakultete, oporba se buni

Foto: EPA

GRČKI parlamentarci su ovog četvrtka odbacili zakonske regulacije prema kojima su fakulteti bili zone u koje policija nije mogla ulaziti. Vlasti su ovaj potez objasnile kao borbu protiv bezakonja, no kritičari tvrde da predstavlja suzbijanje demokracije, piše Reuters.

Ovo je jedan od prvih poteza nove konzervativne vlade koju predvodi stranka Nova Demokracija. Premijer Kyriakos Mitsotakis jako se zalagao za ukidanje ove zakonske regulative s objašnjenjem da će pridonijeti javnoj sigurnosti.

"Ne želimo policiju na fakultetima. No želimo se riješiti grupacija koje nadziru život studenata", rekao je Mitsotakis u grčkom parlamentu misleći na anarhiste. 

Kriminalci zloupotrebljavaju ideju o slobodnim fakultetima

Konzervativci već dulje tvrde da je ideja o fakultetima kao utočištima odavno izgubila svoj smisao te da je zloupotrebljavaju kriminalci, kao i da se brojni sveučilišni profesori žale na nasilje i dilanje droge na otvorenom i bez skrivanja.

Mitsotakis je dodao i kako studenti tijekom svog školovanja na fakultetima imaju priliku vidjeti kako te prostore kontroliraju različite grupe povezane s drogom, a da se podrumi različitih fakultetskih prostora koriste za proizvodnju molotovljevih koktela. 

Otkako je svrgnut diktatorski režim, policija nema pristupa fakultetima

Fakultetski azil povijesno je naslijeđe kojem uzroci leže u vladavini diktatora Papadopoulosa. Policija je tada često obilazila fakultete pa su studenti u konačnici 1973. godine digli bunu protiv njegovog režima.

On im je odgovorio šaljući tenkove na prosvjednike pri čemu je puno studenata poginulo. Otkako je Papadopoulos svrgnut, policija nema pravo pristupa fakultetima. Prema zakonu koji datira iz 1982. godine, a tijekom vremena je bio opozivan i ponovno stavljan na snagu od strane različitih vlada, grčki fakulteti bili su izvan kontrole policije.

Cipras smatra da je ovo pokušaj potkopavanja javnih fakulteta

Bivši premijer i današnji glavni vođa opozicije Aleksis Cipras rekao je kako je ovo pokušaj potkopavanja grčkih javnih fakulteta.

"Nova demokracija je oduvijek slijedila taj pravac postupnog privatiziranja fakulteta, potkopavanja socijalne pomoći i istraživanja", rekao je Cipras.


 

Pročitajte više