Grčki lovac negativan na ptičju ripu, u Iranu uginulo 135 labudova

Grčka je u utorak objavila kako je lovac za kojeg se sumnjalo da je zaražen ptičjom gripom bio negativan na testovima na tu bolest, a vlasti su zatražila od utjecajne pravoslavne crkve da pomogne u podučavanju seljaka o prevenciji te bolesti.

Zdravstvene vlasti potvrdile su ovoga vikenda prisutnost smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1 u tri uginula labuda na sjeveru Grčke, što su uz Italiju, prvi slučajevi zaraženih ptica selica na tlu Europske unije.

Dvadesetdevetogodišnji lovac pušten je u utorak iz karantene nakon što su testovi pokazali da nije zaražen ptičjom gripom, dok je drugi slučaj sumnje na ptičju gripu kod ljudi u Grčkoj, 15-godišnji dječak, pušten još u ponedjeljak nakon dva obavljena testa.

U Teheranu gdje su nadležne službe u utorak već potvrdile da je u kod labudova uginulih u toj zemlji pronađen virus ptičje gripe, kasnije je objavljeno i da je patogeni virus H5N1 usmrtio čak 135 labudova na iranskoj obali Kaspijskog jezera.

"Nakon otkrića 135 uginulih labudova na dva mjesta na otočju Anzali, laboratorijski testovi potvrdili su da je uzrok smrti virus H5N1", objavila je službena iranska agencija, a prenosi AP.

(Hina) xbcav ysd

Pročitajte više