Grčki Vrhovni sud odobrio izručenje Petrača

GRČKI Vrhovni sud odobrio je izručenje hrvatskog tajkuna Hrvoja Petrača, za kojega se vjeruje da je saveznik odbjeglog haškog optuženika generala Ante Gotovine.

Kako javlja agencija Reuters, grčko ministarstvo pravosuđa treba provesti odluku Vrhovnog suda, pa bi Petrač uskoro mogao biti izručen Hrvatskoj. Petrač više nema pravo žalbe, a jedino mu preostaje tužba pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu koja ne odgađa izručenje.

Marijan Pedišić potvrdio je Hini da je grčki Vrhovni sud danas odobrio Petračevo izručenje Hrvatskoj.
Pedišić nije upoznat s detaljima današnje odluke grčkog suda, a na upit koje daljnje korake obrana namjerava poduzeti, rekao je kako je prerano o tome govoriti.


Grčki Petračev odvjetnik Georges Alfantakis je izjavio da će zatražiti odgodu te odluke od Europskog suda za ljudska prava čovjeka. Ocijenio je da je njegov klijent žrtva "političkog procesa

Po mišljenju Petračevih hrvatskih odvjetnika, izručenje bi mogla odgoditi petomjesečna zatvorska kazna na koju je, zbog ilegalnog ulaska u Grčku i posjedovanja krivotvorene putovnice, osuđen početkom rujna.

Još početkom listopada odobreno je Petračevo izručenje, ali se on tomu usprotivio, smatrajući da je žrtva političkog procesa. Vrhovni sud nije prihvatio njegovu žalbu, već je uvažio zahtjev hrvatskih vlasti za njegovim izručenjem.

Prema pisanju tiska koje nitko od Petračevih branitelja nije opovrgnuo, Petrač je u zahtjevu tvrdio da je presuda protiv njega u Zagrebu donesena na osnovu političkog diktata i da se ne temelji na izvedenim dokazima, odnosno da je čitav postupak konstruirala Protuobavještajna agencija.

Petrač je u zahtjevu navodno izrazio strah za svoju sigurnost ako bude izručen jer je kao pripadnik establishmenta pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i utjecajan poduzetnik bio upoznat sa svim malverzacijama koje su navodno činili vodeći ljudi iz tadašnje vlasti, od kojih su neki i danas uspješni političari. 

Petrača se drži važnom karikom i vjerojatno glavnim financijerom u mreži pomagača odbjeglog generala HV-a Ante Gotovine protiv kojeg je Haaški sud u srpnju 2001. podignuo optužnicu, tereteći ga za ratne zločine.

Hrvoje Petrač (50) uhićen je krajem kolovoza u grčkoj luci Igoumenitsa na temelju Interpolove tjeralice, a u bijegu je bio od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači prošle godine.

Hrvatska traži njegovo izručenje na osnovi presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je zbog poticanja na otmicu sina Vladimira Zagorca nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

Pročitajte više