Grčko veleposlanstvo: Papandreouova izjava pogrešno prenesena

GRČKO veleposlanstvo u Hrvatskoj u petak je priopćilo, povodom različitih interpertacija nedavnog interviewa grčkog ministra vanjskih poslova Georgiosa Papandreoua, kako ideje o uspostavi balkanske federacije nemaju veze s politikom Europske unije i Grčke, koja čvrsto podupire europsku orijentaciju zemalja regije.

Veleposlanstvo je, u povodu reakcija u hrvatskoj javnosti na izjavu Papandreoua objavljenu u njemačkom listu ´Suddeutsche Zeitung´, objavilo pojašnjenje glasnogovornika grčkog ministarstva vanjskih poslova Panajotisa Beglitisa.

Papandreou je, naime, u interviewu na pitanje vidi li budućnost u Europi za druge zemlje bivše Jugoslavije odgovorio kako ´zemlje Balkana moraju imati budućnost u Europi´.

´Trebali bismo taj proces ubrzati tijekom našeg predsjedavanja. U Grčkoj su se ponavljale rasprave o federaciji balkanskih država. Europska unija pruža nam priliku korištenja vizija iz prošlosti za stabilnost regije u budućnosti´, kazao je u interviewu ministar.

U priopćenju iz veleposlanstva navodi se da je njegova izjava u njemačkom prijevodu interviewa netočno interpretirana te navodi da je ministar govorio o ideji grčkog revolucionarnog pjesnika iz vremena otomanskog carstva Rigasa Ferraiosa o stvaranju balkanske federacije.

´Lako se može razumjeti da ta opaska o prošlosti nema nikakvu vezu s današnjim razvojem na Balkanu, a posebno s politikom Europske unije i Grčke. Upravo suprotno, gospodin Papandreou posebno je naglasio potrebu ojačavanja balkanske suradnje i čvrstu odlučnost Grčke da podupre europsku orijentaciju zemalja regije, što je jedan od prioriteta našeg predsjedništva´, kazao je glasnogovornik Beglitis u izjavi koju je prenijelo grčko veleposlanstvo.



Pročitajte više