Grdešić sudjelovao na općoj skupštini OAS-a

HRVATSKI veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić sudjelovao je od 6. do 8. lipnja u svojstvu stalnog promatrača u radu Opće skupštine Organizacije američkih država (OAS) koja je održana u ekvadorskom glavnom gradu Quitu.

Ova 34. po redu Opća skupština OAS-a bila je posvećena problemu korupcije i njezinom utjecaju na demokratsku upravu u američkim zemljama.

Trideset četiri članice OAS-a u završnom dokumentu zasjedanja obećale su boriti se protiv korupcije koja ima ozbiljne posljedice na javne i privatne institucije, slabi gospodarski rast i sukobljava se s temeljnim interesima najugroženijih socijalnih skupina. Također su obećale uskratiti pribježište korumpiranim dužnosnicima drugih zemalja i surađivati u vraćanju ukradenih fondova.

"Tranzicijska iskustva zemalja članica OAS-a kao i demokratski procesi u njima vrijedni su za Hrvatsku", rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu veleposlanik Grdešić koji je bio jedan od 60 promatrača na zasjedanju.

Na skupu je usvojena i rezolucija o Haitiju u kojoj se navodi da OAS treba preuzeti vodeću ulogu u slučajevima u kojima se krše obećanja organizacije da će braniti demokratski izabrane vlade.

OAS je osudio i kršenja ljudskih prava na Haitiju, u Venezueli, Kolumbiji i na Kubi.

Za novog glavnog tajnika OAS-a izabran je bivši predsjednik Kostarike Miguel Angel Rodriguez Etcheverria.

Pročitajte više