Greatest Shits ide dalje: Pogledajte najgluplje izjave prošle godine

GREATEST SHITS, legendarna rubrika davno ugaslog Feral Tribunea, i dalje živi u Kupusovom listu! Drugi broj ovog nagrađivanog i priznatog časopisa u knjižare i na kioske dolazi godinu dana nakon prvog, ali uredništvo će i unatoč tome reći da Kupusov list ne kasni. Već jednostavno, izlazi kad može i kad za tim postoji potreba.

A zahvaljujući osebujnim ličnostima na hrvatskoj javnoj sceni, potreba za Greatest shits rubrikom neće tako skoro nestati. Nju i u Kupusovom listu uređuje Predrag Lucić koji je "nagrade" za najgluplje izjave godinama dijelio i u Feralu. Zlatni Kupusov kup za kupusariju godine 2009. Lucić je tako dodijelio HDZ-ovom saborskom zastupniku Jerku Rošinu.

"Mislim da je Sanader svojim odlaskom napravio jedan genijalan potez što ga ograničenost naših spoznaja nije u stanju shvatiti", rekao je Rošin u srpnju 2009. u Novom listu, objašnjavajući bijeg svog prijatelja iz Banskih dvora.

Srebrni Kupusov kup za kupusariju godine pripao je bivšem sucu Ustavnog suca Vici Vukojeviću: "Logorom Jasenovac upravljali su Židovi, država je samo dala stražu, a postoji i ugovor između vlade NDH i Židovske općine Zagreb o financiranju uprave tog logora". Brončana medalja pripala je Ćazimu Beriću, bivšem zapovjedniku logora Drmeljevo kod Velike Kladuše zbog njegovog tumačenja ratnih strahota: "U logoru nije bilo silovanja. Što bi silovali kad si u ratu u Kladuši za šteku cigara mogao dobiti ženu?!"

Osebujni Kerum najbolji u logici i odnosima s javnošću

Osim tri glavne nagrade Lucić je dodijelio još cijeli niz Kupusovih kupova za ništa manje važne podkategorije. Posebno izdvajamo izjave Željka Keruma u kategorijama Kupusov kup za logiku i Kupusov kup za odnose s javnošću. U obje kategorije Kerum je uvjerljivo slavio s čak nekoliko izjava!

"Bio sam u Torcidi kad još nije ni postojala", rekao je Kerum na sjednici Gradskog vijeća. Par mjeseci prije, gostujući kod Aleksandra Stankovića, splitski gradonačelnik je ispalio: "Meni je draže imati jednog prijatelja nego sto neprijatelja". Dva takva bisera bila su sasvim dovoljna da se Keruma proglasi logičarom godine.

Još osebujnije su Kerumove izjave iz kategorije odnosa s javnošću. "Naučite se pristojnosti i gonite se u pizdu materinu!", rekao je Kerum ekipi Nove TV na prošlogodišnjem Splitskom festivalu. "Jedeš govna, i ti i tvoji kolege! Slobodno to napiši! Ako je nešto mimo propisa, obratite se sudu! Ajde šuti, majmune glupi!", sasuo je Kerum u naletu bijesa bivšem novinaru Slobodne Dalmacije Damiru Petranoviću koji ga se drznuo pitati o "aferi vrtići", koju je otvorio Index. Za kraj, ostao je još jedan Kerumov obračun s novinarima, opet u emisiji Nedjeljom u 2: "U Hrvatskoj su 70 posto novinara Jugoslaveni. Znam ja to po prezimenima. Oni nemaju svoju državu, nemaju kuda ići, pa naravno da svašta pišu".

Što su sve pričali HDZ-ovci

Mjesto među Greatest Shits za 2009. našla je i premijerka Jadranka Kosor. Njoj je pripao Kupusov kup za higijenu. "I dalje perem kosu svaki dan, to je postalo takva rutina", ispalila je Kosor u razgovoru za časopis Glorija u srpnju 2009. godine. Njena desna ruka Darko Milinović dobio je Kupusov kup za pravnu pomoć: "Liječnici obiteljske medicine ne moraju slati svoje ugovore odvjetnicima, jer je njihov odvjetnik ministar zdravstva".

Kupusov kup za ekonomiju stigao je pokupiti Ivo Sanader, prije nego je dao petama malo vitra: "Rekordno zaduženje možemo promatrati u pozitivnom svjetlu". U kategoriji Kupusov kup za hrvatstvo Lucić se nije mogao odlučiti između nekoliko izjava, ali posebno ćemo izdvojiti mudroliju Andrije Hebranga iz razgovora za NIN: "Tito bio Hrvat? Prvi put čujem... On se nikad nije izjasnio kao Hrvat niti smo ga ikad smatrali Hrvatom". Istom autoru pripada i Kupusov kup za vidovitost: "Ivo Sanader nije pobjegao i snažno će se angažirati u mojoj predsjedničkoj kampanji".

Kupusov list možete pronaći u svim boljim knjižarama ili izravnom narudžbom od izdavača na kućnu adresu (poštarina besplatna) – info@kupus.net.

Pročitajte više