Gredelj: U Hrvatskoj nema prave reforme pravosuđa

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj ustvrdio je danas da u Hrvatskoj nema prave reforme pravosuđa, iako, kako je rekao, vlast govori da je ona u tijeku.

Stručna i opća javnost suglasna je da je hrvatski pravni sustav neučinkovit, o čemu govori i brojka od milijun neriješenih predmeta, kazao je Gredelj otvarajući Zbor UHS-a. Dodao je i da takva situacija dovodi u pitanje vjerodostojnost cijelog političkog sustava i ustavnopravnog poretka.

Reforma pravosuđa ne može se svesti na donošenje zakona, kupovinu računala i namještaja, gradnju sudnica i uvođenje rada u više smjena, kazao je Gredelj. Ustvrdio je da je Hrvatskoj umjesto "kozmetičkih zahvata" potrebna prava i suštinska promjena pravosudnog sustava.

Po njegovim riječima istinska reforma odnosila bi se na preispitivanje uloge i uvjeta rada sudova, te terenskog ustroja i nadležnosti sudova. Pravosuđu je, kaže, potrebno i financijsko osamostaljivanje, na način da samostalno raspolaže sredstvima koja im se dodjele iz proračuna.

Ozbiljnu raspravu trebalo bi provesti i oko iznalaženje alternativnih načina rješenja sudskih sporova, te mogućnosti uvođenja prizivnih sudova koji su se, kaže Gredelj, pokazali učinkovitom u mnogim zemljama.

Dodao je i da je sudstvu nužna modernizacija, te stalna edukacija sudaca, na što se, prema Gredeljevim riječima, trenutno troši manje nego na vladin vozni park.

Podsjetio je da je zbog teške situacije u pravosuđu i od nadležne ministrice Vesne Škare Ožbolt zatražio osnivanje radne skupine koja bi trebala izraditi strategiju desetogodišnjeg razvoja.

Rezultat pravosudne reforme građanima mora osigurati pravo da neovisni sud u razumnom roku ispita njihov slučaj, ustvrdio je Gredelj.

Sudionike Zbora UHS-a, koji danas među ostalim raspravljaju i o okvirima suradnje te udruge s državnim tijelima, pozdravila je i državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić. I ona je ustvrdila kako su građani nezadovoljni radom pravosuđa, pa je suce pozvala na zajednički rad na poboljšanju situacije u sudstvu.

Članovima sudačke udruge prije početka Zbora obratili su se i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić, te državnoodvjetničke udruge Ante Ilić.

Pročitajte više