Greenpeace upozorava na otrov u ranim jagodama

NJEMAČKI ogranak organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace upozorio je krajem proteklog tjedna na opasnost od otrova u nekoliko vrsta ranih jagoda.

Po riječima kemičara Manfreda Krauttera, neke su sorte ranih jagoda pravi "otrovni kokteli". U svih pet ispitivanih uzoraka nađeni su ostaci pesticida.

Austrijska organizacija za zaštitu okoliša Global 2000 također upozorava da su lani testovima utvrđeni "veliki ostaci pesticida" u uvoznim jagodama. U sorti "Fraise du Maroc", primjerice, nađena je velika koncentracija bifenthrina, a u nekim je testovima na kilu jagoda dokazano 0,35 miligrama otrova. Ta količina premašuje zakonski dopuštenu dozu za sedam puta, pa su ove jagode "opasne po zdravlje, a njihova prodaja protuzakonita".

Testovi su izvršeni laboratorijski na uzorcima kupljenim u različitim trgovinama. U Svih pet testova na jagodama nađeni su ostaci ukupno 12 pesticida. Šest od tih sredstava za prskanje zabranjenjeno je u Njemačkoj.

Osim visoke koncentracije pesticida improdiona koji je kancerogen i izaziva hormonalne poremećaje, nađeno je, prema Globalu 2000, još osam različitih pesticida. A upravo je zakonski dopuštena maksimalna vrijednost iprodiona nesrazmjerno visoka. Dijete od četiri do šest godina, primjerice, smjelo bi bez opasnosti dnevno pojesti najviše tri do četiri jagode s takvom koncentracijom iprodiona (80g).

Osim što preporučuje bio-namirnice kao najbolji izbor za zdravu prehranu, Krautter se zalaže i za pojačanu kontrolu ranog voća.

Pročitajte više