Vojni ordinarij: Svibanj 1945. u hrvatskom narodu pamti se kao mjesec pokolja

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U POVODU 76. obljetnice pokolja na Bleiburgu na zagrebačkom groblju Mirogoj održana je komemoracija za žrtve, kojima su počast polaganjem vijenaca odali predstavnici sabora i vlade, Počasnoga bleiburškog voda i Grada Zagreba.

Zajednički vijenac sabora i vlade položio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u pratnji izaslanika premijera i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, a u izaslanstvu su bili i potpredsjednici sabora akademik Željko Reiner i Miroslav Škoro.

Vojni ordinarij: Svibanj 1945. u hrvatskom narodu pamti se kao mjesec strašnih pokolja

Molitvu za sve žrtve predvodio je Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, poručivši da su Bleiburg i Križni put "duboka i nezacijeljena rana" te da svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje.

"Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja na frontama i u pozadini doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode, što je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945. u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja, zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih saveznika", rekao je.

Taj je svibanj, rekao je, za razliku od drugih naroda, kojima su vraćene sloboda i demokracija, dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava "za nas značio nov početak progona, zatvora i ubijanja nevinih ljudi".

Poručio je da u 76. obljetnici "ponizno stojimo pred svim žrtvama, u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima i svim razoružanim vojnicima, velikome broju civila koji su bježali od uspostave komunističkoga režima, koji su ubijeni bez suda".

"Žrtve dugo nisu imale pravo na javni spomen u svojoj domovini" 

Dodao je da žrtve stradalnici Bleiburga puta dugo nisu imali pravo na javni spomen u svojoj domovini te da svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. "Tu ne smije biti rasne, nacionalne, konfesionalne, stranačke ni svjetonazorske razlike", poručio je Bogdan zaključivši da su pojedinačne i masovne likvidacije bez ikakvog suda i dokaza krivnje uvijek i posvuda teški zločini pred bogom i ljudima.

Molitvu za stradale vjernike islamske vjeroispovijesti izrekao je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad ef. Kreštić, izaslanik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića.

U ime Počasnog bleiburškog voda, koji je organizator komemoracije pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, vijenac su položili počasni predsjednik Vice Vukojević, Milan Kovač i Vladimir Šeks.

Počast žrtvama odana je i na Lojbaškom polju kod Bleiburga, a poslijepodne će na Udbini ispred crkve hrvatskih mučenika biti služena misa za sve poginule, koju će voditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Pročitajte više