Grlić Radman o nogometašima i ZDS-u: To je zabranjen pozdrav, osim u nekim prilikama

Screenshot: N1

MINISTRA vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana novinari su pitali o šalu Velike Mađarske koji nosi mađarski premijer Orban te tako svojata dijelove Hrvatske. Podsjetimo, Orban je već u nekoliko navrata nosio taj šal, a neki dan je izjavio da tu nema ništa posebno te da bi, da je htio provocirati, to učinio bolje.

"Oni imaju taj specifični odnos. Uvijek se znalo gdje je Hrvatska, a gdje Mađarska"

"Oni imaju taj specifični odnos, ja bih rekao folkloristički, prema povijesti. Čitao sam što je Orban kazao. Pazite, ako gledamo zajedničku povijest, mi nikad nismo imali tamnih strana. Uvijek se znalo gdje je Hrvatska, a gdje Mađarska. 

"No Orban je prije dva dana rekao da je na karti to sve nekad što je bilo Mađarska, a to je Hrvatska do Rijeke", zapazio je novinar N1.

"Razgovarali smo i s ministrom vanjskih poslova i s Orbanom. Ja ne znam što je on to doista rekao, to treba utvrditi jer tako je isto bilo krivih prijevoda kad se govorilo mađarsko more, a zapravo je nepoznavanje mađarskog jezika značilo Mađari na more. To je jedna druga pjesma koju je govorio Lajos Kossuth."

"Mađarska zna gdje su njezine granice s Hrvatskom"

"Ali ovo je bio engleski jezik", nastavlja novinar.

"Ne. Ne treba. Pazite, u Mađarskoj žive Hrvati, hrvatska manjinska zajednica, u Hrvatskoj živi mađarska manjinska zajednica. Političari dolaze, političari odlaze. Hrvatska zna gdje su njezine granice s Mađarskom, kao što i Mađarska zna gdje su njezine granice s Hrvatskom", govori Grlić Radman.

O pismu koje je Milanović spominjao

O pismu za koje ga je predsjednik Zoran Milanović pozvao da javno pokaže, a dobio ga je od najvišeg EU diplomata Josepa Borrella, naš ministar kaže da nije uvredljivo ni puno laži. Milanović tvrdi da je ono "uvredljivo i puno laži".

"To pismo nije uvredljivo. Pitajte njega, nek vam ga on daje. Kao prvo, ja ne znam odakle njemu to pismo. I to pismo, to je zapravo interno... Pazite, pristojno je, da ako vi dobijete pismo, pa ne bih ja govorio da ga vi g. Krešić, pismo, stavite na javnost. Ovo je, znači, između visokog predstavnika i ministra vanjskih poslova o jednoj stvari koja ima svoju proceduru."

Znači, pitao je novinar opet, pismo nije bilo uvredljivo i nije bilo netočnih tvrdnji u njemu?

"Pismo nije bilo uvredljivo, ali, uopće to, mislim, pismo, nije niti naš prioritet niti zašto je dobilo na važnosti. Neka vam on to iskomentira. Pismo uopće nije bilo uvredljivo. Neka vam onda pokaže predsjednik Milanović do sada kakva je on pisma dobivao i kome je pisma pisao. Ja vjerujem da on nema niti jedno pismo koje je poslao, niti jedno pismo koje je dobio."

O nogometašima i pozdravu ZDS

Upitan o nogometašima koji uzvikuju ustaški pozdrav "Za dom spremni", Grlić Radman malo kaže da je zabranjen, ali nije.

"Taj pozdrav je zabranjen. Znate, to se sad želi, zapravo, baciti sjena na sve ono što je Hrvatska reprezentacija, koja je briljantna i za čije uspjehe dobivamo toliko pohvala, sad se to želi zasjeniti time da se inputira da je netko eksplicitno izišao pa je, valjda, stavio ili što ili digao ruku ili tako dalje... To je bila jedna reakcija, ja bih rekao, u jednom oduševljenju, u okviru neke pjesme.

Pa, mi znamo što je s tim pozdravom koji je na koncu zabranjen, osim u određenim prilikama koje je vezano za HOS i branitelje kada se to obilježava, komemorira stradanje hrvatskih branitelja", rekao je Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih poslova.

Pročitajte više