Grlić Radman otkrio za koje zemlje će Hrvatska otvoriti granice i kada

NAKON popuštanja epidemije, Slovenija je prva zemlja čijim je državljanima Hrvatska omogućila prelazak granice uz dokaz o posjedovanju nekretnine, plovila ili rezervacije o smještaju. Danas su o jednostavnijem prelasku granice - na graničnom prijelazu Kaštel - Dragonja - razgovarali ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i Anže Logar. 

"Ovo je bio jedan vrlo dojmljiv sastanak, vidjeli ste i po vezivanju kravate, osobito značajan, prvi takav bilateralni susret sa slovenskim kolegom. Razlog je zapravo bio borba s koronavirusom i olakšavanje prelaska granice i Slovenija se tu prva otvorila kao zemlja Europske unije", rekao je ministar gostujući u Temi dana HRT-a.

Na konstataciju da je prelazak još uvijek spor, odgovorio je kako se i o tome razgovara.

"U zadnjih tjedan dana dogodio se susret dva ministra unutarnjih poslova, naš ministar turizma je imao videokonferenciju i ovoj temi prilazimo vrlo oprezno. Ja sam izvijestio predsjednika vlade o našem susretu i sada ćemo definirati naš daljnji pristup poštujući preporuke Europske komisije, dakle balansiramo između preporuka Europske komisije i bilateralnog dogovora", pojasnio je.

Njemačka se otvara 15. lipnja

Hoće li se granice otvoriti i s drugim zemljama i kada, ministar kaže da se treba uzeti u obzir činjenica da je njemački ministar organizirao videokonferenciju s deset zemalja članica EU, koje puno očekuju od turističkog sektora, a među njima je bila i Hrvatska, Slovenija i Mađarska.

"Sigurno su to zemlje koje su tradicionalno vezane za hrvatski Jadran, očekujemo zemlje koje sam nabrojao, kao i srednjoeuropske zemlje. Njemačka se otvara 15. lipnja, ali situacija se mijenja iz dana u dan i moramo zajednički naći izlaz iz ove situacije, kako bi sve zemlje EU bile u ravnopravnom položaju", rekao je ministar.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više