Grlić Radman: Podržavamo njemačke reforme EU

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podržao je, na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u Berlinu, reformske ideje Njemačke koje teže jačanju struktura Europske unije u svrhu pripreme na daljnja proširenja. "Mi podržavamo proširenje i smatramo da se taj proces može odvijati paralelno s institucionalnim reformama", rekao je Gordan Grlić Radman nakon ministarske konferencije pod nazivom "Veća, snažnija Unija" koja je u četvrtak održana u Berlinu.

Grlić Radman je rekao kako treba razmišljati o svemu onom što ograničava i usporava razvoj i rad EU institucija, ali je istaknuo kako je trenutno najvažnije unutar EU postići jedinstvo. "Prioritet je jedinstvo i solidarnost i jačanje onih instrumenata koji služe boljoj obrani od ugroza", rekao je Grlić Radman. Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao kako se i na ovoj konferenciji založio za što skorije otvaranje pristupnih pregovora Europske unije s Bosnom i Hercegovinom.

"Zagovaramo pregovore s BiH"

"Mi zagovaramo što skorije otvaranje pristupnih pregovora, najkasnije početkom sljedeće godine. Trenutno čekamo pozitivno mišljenje Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana", rekao je Grlić Radman. Dodao je kako je siguran da je većina zemalja članica sklona podržati početak pregovora jer, kako je rekao, većina čelnika u BiH podržava ulazak, a ulazak BiH u EU je od geopolitičke i geostrateške važnosti za EU.

"Početak pregovora mogao bi ojačati proeuropske snage u BiH i ubrzati reformske procese", rekao je Grlić Radman. Glede napretka ostalih zemalja zapadnog Balkana na putu ka Europskoj uniji, Grlić Radman je rekao kako treba prije svega jačati vladavinu prava i napustiti retoriku koja je u devedesetima dovela do ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova osvrnuo se i na glasanje o rezoluciji UN-a o situaciji u Pojasu Gaze. "Hrvatska se tu ponijela principijelno i glasala protiv rezolucije koja nije spomenula Hamas niti zatražila oslobađanje talaca", rekao je Grlić Radman i dodao kako mu je žao što su Hrvatskoj se pojavile selektivne vijesti koje su "neadekvatno kontekstualizirale rečenice unutar rezolucije".

Njemačka ministrica: Proces proširenja potreban

"Hrvatska je od početka apsolutno za mir i za mirovni proces na Bliskom istoku... Hrvatska u ovom ratu u kojem se ne spominje agresor ne može biti neutralna, ali evo čak ni trajno neutralna Austrija ovom prilikom nije bila neutralna", rekao je Grlić Radman.

Na današnjoj konferenciji njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je rekla da je proces proširenja potreban kako bi EU postala još snažniji akter i povećala sigurnost. Baerbock je rekla kako je proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju, potrebno zbog geostrateške situacije i politike ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Ministarsku konferenciju na kojoj se raspravljalo o osnaživanju struktura Europske unije u svrhu priprema za nastavak procesa proširenja organizirala je Njemačka u suradnji sa Španjolskom, koja trenutno predsjeda EU.

Pročitajte više