Grlić Radman: Pregovori EU s Albanijom i Sj. Makedonijom hrvatska je ostavština

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

"ZA Hrvatsku je predsjedanje Vijećem Europske unije bilo kruna njezina europskog puta", rekao je u srijedu saborskim zastupnicima ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman podnoseći izvješće o rezultatima.

Šef diplomacije obratio se zastupnicima nakon što im je premijer Andrej Plenković predstavio financijski paket o proračunu i planu oporavka koji su čelnici Europske unije dogovorili prošli tjedan.

Kruna europskog puta i povijesni trenutak

"Za Hrvatsku je predsjedanje Vijećem Europske unije bilo kruna njezina europskog puta, to je povijesni trenutak od dana priznanja Republike Hrvatske, Domovinskog rata i ostvarivanju svih vanjskopolitičkih ciljeva", rekao je Grlić Radman.

Prvo hrvatsko predsjedanje odvijalo se u vrijeme dvije nepredvidive krize, migracijskog pritiska povećanim brojem ilegalnih prelazaka tursko-grčke granice te pandemije covida-19 kojoj se i "Hrvatska uspješno prilagodila", rekao je.

Kriza je bila i to što je prvi put u doba predsjedanja glavni grad zemlje predsjedateljice (Zagreb) bio pogođen potresom.

Prvi put u povijesti Europske unije održano je "digitalno predsjedanje" pa su sastanci održavani videokonferencijom zbog mjera u suzbijanju širenja koronavirusa.

S obzirom na iznimne okolnosti hrvatskog predsjedanja ostvareni su "odlični rezultati" što potvrđuju pozitivne ocjene kolega partnera. "Ako i nismo bili vidljivi u RH, bili smo vani, osnažili državnost i postigli globalnu vidljivost u svijetu", rekao je. 

Hrvatska sudjelovala u repatrijaciji građana i drugih zemalja EU

Hrvatska su postignuća što je sudjelovala u repatrijaciji ne samo svojih građana već i građana drugih članica EU, pa čak i trećih država otkako je izbila pandemija, otkazivani su letovi i zatvarane granice.

Oko 630.000 državljana EU sigurno je vraćeno u svoje domovine tijekom krize, rekao je.

Kao posebno postignuće izdvojio je odluku o otvaranju pregovora između Europske unije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"To je naša ostavština", rekao je Grlić Radman.

Zadovoljan je što je Hrvatska uspjela zadržati u fokusu proširenje EU na zemlje jugoistočne Europe.

Zagrebačka deklaracija

Najvažniji politički događaj, virtualni samit EU i zapadnog Balkana, završio je usvajanjem Zagrebačke deklaracije kojom je potvrđena europska perspektiva za šest zemalja jugoistočne Europe. 

U svibnju je održan ekonomski i financijski dijalog zapadnog Balkana i Turske, a u lipnju virtualni samit o Istočnom partnerstvu. 

U raspravi koja je slijedila oporbeni zastupnici upozoravali su da će 22 milijarde eura namijenjenih Hrvatskoj u idućih sedam godina ovisiti o njezinoj sposobnosti da taj novac i povuče izradom nacionalnih planova i ispunjavanjem relevantnih kriterija.

Jedino je sigurno da će do 2027. Hrvatska uplatiti u EU četiri milijarde eura, isticali su oporbeni zastupnici u raspravi koja još traje u trenutku pisanja izvješća. 

Dio zastupnika zamjerio je "gromoglasnu šutnju" Hrvatske na kršenje europskih propisa u srednjoeuropskim i istočnim članicama EU, a zamjerali su i što je u izvješću izostao osvrt na migracije i na raspad šengenskog sustava zbog migracija i pandemije.

Pročitajte više