Grmoja: Ako nas SDP sutra opet odbije, nastavljamo samo s HDZ-om

Foto: FAH

NA PANTOVČAKU se danas održao treći krug konzultacija o sastavljanju nove vlade te sastanak Kolinde s Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom.

Milanović i Karamarko u 14 sati su sjeli za isti stol s predsjednicom, jedan do drugoga. Lideri velikih koalicija Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na poziv Predsjednice na zajedničkom sastanku su se zadržali 40 tak minuta. 76 potpisa, i danas je potvrđeno, zasad nema ni jedna strana.

Nakon svega oglasili su iz MOSTA-a.

"Rekli smo da ćemo u razgovorima s HDZ-om i SDP-om doći do zajedničkog rješenja, sa svojih 15 zastupnika ne možemo uvjetovati sve, možemo uvjetovati stranačkog mandatara koji će biti prihvatljiv, ali red je da druga strana da svoje prijedloge.

Milanović očito nije spreman dati svoju premijersku stolicu i možda je tu HDZ u nekakvoj boljoj situaciji što se toga tiče. Problem je odnosa snaga unutar HDZ-a i SDP-a", rekao je glasnogovornik MOST-a, Nikola Grmoja, prenosi NOVA TV.

Posljednja šansa za SDP

"Iz Karamarkove izjave vidljivo je da su spremni razgovarati o nestranačkom premijeru, no treba pričekati večeras dok dobijemo službeni odgovor. Ako HDZ pristane na oba naša prijedloga, pričekat ćemo još SDP-ov odgovor do sutra.

Stalo nam je da dođe do reformske Vlade, jer smatramo da je ona najbolji izlaz iz ove situacije. Putem reformske Vlade možemo provesti većinu onih reformi oko kojih smo se složili.

Ako nas SDP ponovno odbije, nastavit ćemo razgovore samo s HDZ-om", rekao je Grmoja, prenosi HRT.

Grmoja za Index: I dalje želimo reformsku Vladu

Grmoja je u razgovoru za Index potvrdio je da su oni spremni nastaviti razgovore oko formiranja vlasti samo s HDZ-om.


"Ako odgovore pozitivno na naše prijedlog spremni smo pričati. Karamarkova izjava je išla u tom smjeru, ali čekamo službeno priopćenje", dodao je. Ipak, MOST još uvijek želi da novu vlast formiraju i s HDZ-om i sa SDP-om.

"Još jednom pozivamo SDP da promijene mišljenje i da se  pridruže. Čekamo SDP da ako je ikako moguće da promijene svoj stav, mi želimo reformsku Vladu", potvrdio je Grmoja. Dodao je da čak i ukoliko SDP ne bude dio nove vlasti oni s njima i koalicijom Hrvatska raste misle surađivati u Saboru.

"Pomno ćemo bdjeti nad HDZ-om"

"Nećemo ni HDZ-u podržavati ono oko čega se ne slažemo. Naši zastupnici će pomno bdijeti nad onim što HDZ radi i nitko ne treba misliti da su naše ruke kupljene i  četiri godine u zraku“, poručio je Grmoja.

Upitan o mandataru, Grmoja je tek kratko rekao kako će se o tome tek trebati usuglasiti. "To sad ne možemo komentirati jer još nismo dobili odgovore na naše zahtjeve. U službenoj izjavi koju očekujemo iz HDZ-a mora jasno pisati kako su spremni na suradnju s lijevom koalicijom te da su za nestranačkog premijera“, ponovio je.

Grmoja je Hini rekao i kako se za sutra najavljeno Nacionalno vijeće Mosta možda i neće održati te kako sve ovisi o odgovorima koje očekuju. "Nisam siguran hoće li Nacionalno vijeće biti sutra, jer mi zapravo nemamo za donijeti nikavu odluku. Odluke donose HDZ i SDP. Eventualno, ako SDP odbije, možemo se sastati i razgovarati o načinu razgovora s HDZ-om i modelima stvaranja reformske vlade“, pojasnio je.

Karamarko otvoren za nestranačkog premijera

Podsjetimo, Tomislav Karamarko danas je izjavio kako će se na zaključcima o zahtjevima Mosta za tripartitnom vladom i nestranačkim premijerom još raditi na večerašnjem sastanku u HDZ-u, a poručio je i kako je 'tripartitna vlada pase' jer ju je odbio SDP te da HDZ želi pronaći rješenje po kojem bi sve tri strane surađivale.

> Karamarko pristaje na nestranačkog premijera: "S MOST-om imamo preko 80 potpisa"

"SDP je odbio tripartitnu vladu pa je u tom smislu to pitanje 'pase', ali hajdemo naći rješenje da sve tri strane surađuju", rekao je Karamarko nakon trosatne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

To bi, kaže, bio neki drugi oblik suradnje, a vrijeme će pokazati koji. Tripartitna vlada nije prihvatljiva, a kada je riječ o nestranačkom premijeru, kaže, i to je pitanje na stolu i o toj će se opciji razgovarati. "O tome će se razgovarati, a naš je uvjet da se u paketu riješe saborska većina i vlada, a kada se to dogovori možemo razgovarati o svemu ostalom", rekao je Karamarko.

Pročitajte više