Grbin komentirao potencijalnu suradnju s Mostom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izjavu Nikole Grmoje (Most) da bi "mogao progutati" postizbornu suradnju sa SDP-om čelnik SDP-a Peđa Grbin danas je prokomentirao riječima da prvo treba vidjeti izborne rezultate, a nakon toga u obzir dolaze oni koji prihvaćaju SDP-ove stavove, dok je Ivana Kekin to rezolutno odbila.

"Jesu li to ovjerili kod javnog bilježnika? Nisam primijetio da jesu. U ovoj kampanji će se stalno događati da netko izleti s nečim, a što se nas tiče, mi imamo svoj program od ekonomskih pitanja, standarda građana do ljudskih prava, prava nacionalnih i seksualnih manjina, građanskog odgoja, načina na koji ćemo urediti državu", rekao je predsjednik  SDP-a Peđa Grbin.

"S onima koji prihvaćaju naše stavove možemo razgovarati, a hoćemo li se dogovoriti, to u ovom trenutku ne mogu reći, ali naše polazne točke su jasne”, naglasio je Grbin, upitan bi li mogao u koaliciju s Mostom. Dodao je kako je pred njima izborna kampanja, a  građani će odlučiti koliko će bilo tko imati dionica u sastavljanju buduće vlasti.

Grbin: Izbori tek predstoje

Hoćemo li sudjelovati ili ne, ovisi o onome što ćemo ponuditi građanima i kako će to građani ocijeniti. Idemo prvo dobiti ocjenu i onda razgovarati što bi bilo kad bi bilo, rekao je Grbin.

S onima s kojima se slažu s našim osnovama možemo razgovarati, dodao je šef SDP-a. "A hoćemo li se dogovoriti, o tom potom, odgovorio je Grbin na pitanje bi li mu bila prihvatljiva suradnja s Mostom, s obzirom na njihovu ideologiju.

"Izbori tek predstoje, nakon njih razgovaramo o postizbornim koalicijama. Ako vi sad od mene tražite da vam odgovorim da idemo s Mostom u sljedeću vladu, takav odgovor ne možete dobiti jer njemu prethode razgovori", poručio je, navevši pritom razlike između te dvije stranke.

"Ako jedna politička opcija prihvaća stvari koje su nama ključne i ako nakon toga razgovaramo o brojnim drugim detaljima, mogu li ih i trebam isključiti iz razgovora? Ja mislim da ne", rekao je Grbin.

"Imamo stranku koja zagovara seoske straže, nama je to potpuno neprihvatljivo, već u startu je teško zamisliti nekakvu bližu suradnju. Imamo stranku koja ne vjeruje u dosege suvremene medicine, mi vjerujemo, dakle još je teže zamisliti nekakvu suradnju, ali neću vam odgovoriti prije izbora kako će izgledati razgovori nakon izbora jer prvi o tome moraju odlučiti građani. Prvo ćemo čuti njihov glas pa odlučiti što i kako dalje", zaključio je Grbin.

Kekin: HDZ i Most nikako ne dolaze u obzir

Zastupnica Možemo! Ivana Kekin jasno je i decidirano odbila mogućnost suradnje s desnim strankama, a ponajprije s HDZ-om. "Koji je koalicijski potencijal HDZ-a i s kim HDZ nakon izbora planira skrojiti vladu jer sami, pa ni s manjincima, evidentno neće imati dovoljno i to je pravo pitanje za premijera", ocijenila je.

Poručuje kako je važno da sve stranke koje se natječu na izborima jasno kažu, što bi bilo vrlo pošteno prema glasačima, s kime misle, a s kime ne misle koalirati poslije izbora. "To se tiče i oporbenih stranaka, ali prije svega se tiče Andreja Plenkovića", dodaje Kekin.

"Za nas ni HDZ ni Most nikako ne dolaze u obzir. Mi smo jasno rekli da smo spremni formirati vladu od centra na lijevo i vjerujemo da će to nakon izbora tako i biti. HDZ nam ne dolazi u obzir ni u jednom životu i ni u jednoj stvarnosti, kao ni Most. Čak i ako bi o Mostu ovisilo sastavljanje vlade, nema smisla rušiti HDZ na temeljima na kojim se ne može graditi bolje društvo", naglasila je Kekin. 

Jer, zaključila je, sve što bi se onda dogodilo je da bi se u vrlo kratkom vremenu nakon toga HDZ vratio na vlast.

Pročitajte više