Grmoja za Index: Pokrećemo smjenu Kujundžića, ujedinila se cijela oporba

Dusko Jaramaz,Borna Filic/PIXSELL

PROTIV ministra zdravstva Milana Kujundžića u saboru će sasvim izvjesno biti pokrenut opoziv. 

Potvrdio je to Indexu tajnik Mosta Nikola Grmoja, kao i to da ih je u tome podržala cijela oporba. 

Dodatni sastanci održat će se u srijedu.

50 razloga za Kujundžićevu smjenu

"Nakon izjave premijera da se vodi hajka na ministra Kujundžića, jasno je da ga on ne misli smijeniti. Zato smo se danas čuli s oporbom i dogovorili smo u srijedu sastanke. Tada ćemo vidjeti na koji ćemo način točno ići s opozivom", rekao je za Index Grmoja.

Dodao je kako su prikupili pedeset razloga za smjenu Kujundžića.

"Mi smo kao Most pripremili 50 razloga zašto bi Kujundžić trebao otići, od toga pet koji se tiču isključivo sustava hitne pomoći. To su konkretne stvari koje je Kujundžić trebao provesti i promijeniti, a nije. Ne vodi se nikakva hajka, nego mi argumentiramo ono što se u zdravstvu trebalo promijeniti, a nije se promijenilo. Jedini za to može biti odgovoran ministar jer je jedini mogao mijenjati", kazao je Grmoja. 

Oporba se ujedinila

Cijela se oporba ujedinila oko opoziva Kujundžića.

"Čuli smo se danas s SDP-om, HSS-om, Glasom, Živim zidom, Neovisnima za Hrvatsku. Svi su rekli da načelno podupiru opoziv, čak i neki nezavisni zastupnici poput Škibole. Trebamo razgovore nastaviti i idemo s tom inicijativom budući da premijer ne pokazuje nikakvo razumijevanje za probleme u kojima se nalazi naš zdravstveni sustav niti razumije da je to odgovornost ministra Kujundžića što se nikakve reforme nisu provele", podcrtao je Grmoja. 

Dodao je da nikad nisu okrivili ministra za konkretan slučaj smrti nesretnog mladića Mattea Ružića koji je u Zaprešiću umro na rukama prolaznika, ali da su iznosili činjenice o tome što ne valja u zdravstvenom sustavu. 

"Ovaj nesretan slučaj je bio okidač, mi nismo nikad rekli da je ministar direktno odgovoran za ovaj slučaj, ali ovo je bilo upozorenje na sve ono što se propustilo napraviti u sektoru zdravstva", rekao je mostovac.

Komentirao je i današnje Kujundžićeve najave tužbi.

Grmoja: Ne bojimo se Kujundžićevih tužbi

"Vidio sam da je jako nervozan, da najavljuje obračune, i političke i sudske tužbe. Posljednjih dana je iznio niz uvreda na račun naše predsjednice saborskog odbora za zdravstvo Ines Strenje Linić i Bože Petrova. Oni su liječnici. Božo Petrov je psihijatar, a Ines Strenja Linić ima veliko iskustvo još iz rata na polju hitne pomoći, ali to Kujundžiću nije smetalo da kaže da oni nemaju nikakvog iskustva u zdravstvu. To samo pokazuje kolika je njegova nervoza", zaključio je Grmoja. 

Pitali smo ga boje li se u Mostu ministrovih najava tužbi.

"Mi se ne bojimo Kujundžićevih tužbi. Mi nismo širili nikakvu histeriju, nego smo iznosili argumente. Mi smo spremni suočiti se s ministrom Kujundžićem i uostalom suočit ćemo se kada dođe do rasprave o opozivu. A na njemu i na premijeru Plenkoviću je da pokušaju javnosti objasniti zašto se promjene u zdravstvu nisu provele, a mogle su se provesti. Mnogo od dokumenata koji se tiču reforme upravo hitne pomoći su ih dočekali u ladici, a ništa nisu napravili", kazao je za Index Grmoja.

Pročitajte više