Grubiša: Najveća odgovornost za slabu izlaznost na referendum je na Sanaderu i Kosor!

"PREVLADALA je europska orijentacija građana Hrvatske što je dobro jer je zapravo potvrđena politika hrvatskih Vlada u posljednjih dvadeset godina" naglasio je u razgovoru za Index politolog Damir Grubiša dodajući kako je zapravo zabrinjavajuće kako je na referendum izašlo najmanje birača od zemlja srednje i istočne Europe koje su u priključivanju u Europsku uniju odlučivale 2003. godine.

Prema Grubiši više je faktora utjecalo na slabu izlaznost. Tako krivca "slabom izlazu" treba tražiti u činjenici da su nedavno bili parlamentarni izbori u kojima je jedna opcija izgubila.

HDZ-ovi glasači iz dišpeta

"Glasači HDZ-a kao i neke desne stranke su izgubili izbore. Njihova opcija nije prošla pa je normalno da se kod njih javlja određeni 'dišpet' prema establishmentu koji dolazi iz lijevog centra. Vjerojatno oni nisu u značajnijem dijelu izašli na izbore", kaže Grubiša dodajući kako ne treba izgubiti iz vida ni vjernike. Naime, unatoč jasnoj poruci Crkve o referendumu, među vjernicima i nižim strukturama Crkve razvidan je strah prema Europskoj uniji.

No, glavni krivac za slabu izlaznost leži upravo u prošloj Vladi i to onoj Ive Sanadera i Jadranke Kosor i to zbog nedostatka komunikacije.

Propušteni koraci

"Govorimo o promašenim koracima još od 2006. godine kada nisu napravljene bitne stvari. Naime već tada je bio dogovoren komunikacijski kanal prema građanima što se tiče edukaciji o Europskoj uniji, no od toga nije bilo ništa. Pregovori su se vodili na zatvoren način, debata o temi Europske unije gotovo da i nije bilo ako izuzmemo zadnjih dvadeset dana. Oni su zapravo najveći krivci ovakvog rezultata", rekao je Grubiša za Index.


Kako je pojasnio u Poljskoj tijekom pregovaračkog procesa bio je otvoren čitav niz debata o pregovorima koji je u Hrvatskoj potpuno izostao. Komunikacijska strategija podrazumijevala je i predavanja na Sveučilištima, debate u kojima bi sudjelovali profesori i studenti, no to je sasvim zaboravljeno. Isto tako, napominje Grubiše, ostale zemlje imale su već 1993. godine europske studije, a Hrvatska tek od 2003. godine. Građanski odgoj i edukacija o EU uvedena je 1995. godine, a u Hrvatskoj toga još ni nema.

Kasnimo već 20 godina

"Gledajte mi kasnimo u svemu već 20 godina. Nova Vlada napravila je sve kako bi u zadnja 22 dana ispravila sve ono što se nije radilo u zadnjih 20 godina. Odgovornost nije na njima", ističe Grubiša zaključujući kako letargija na biralištima za referendum zapravo nije ni iznenađujuća. No, unatoč manjem izlasku birača na referendum, pobjedi opcije za Europsku uniju, nema se što prigovoriti niti se umanjivati pobjeda.

"Izbori su bili legitimni i po zakonu. No ovako mali broj glasača mora biti zvono na uzbunu svim političarima koji prečesto zaboravljaju koliko je bitna komunikacijska strategija s njihovim biračima", zaključio je na kraju Grubiša.       

Pročitajte više