Gruzija bira predsjednika, proruski i prozapadni kandidat izjednačeni

Foto: Hina/EPA

GRUZIJCI danas izlaze na birališta širom zemlje kako bi na glasanju u drugom krugu izabrali predsjednika te bivše sovjetske zemlje.

Rezultati prošlomjesečnih izbora bili su iznimno blizu između kandidatkinje vladajuće stranke Gruzijski san Salome Zurabišvili i Grigola Vašadzea iz oporbene koalicije Snaga je u jedinstvu.

Oboje kandidata prije su bili ministri vanjskih poslova.

Vladajući traže jačanje veza s Rusijom, oporba s EU-om i NATO-om

Gruzijski san dominirao je u politici proteklih pet godina, a bori se za jačanje veza i s Rusijom i s Europskom unijom.

Oporbena koalicija, koja se temelji na stranci koja je prije bila na vlasti, Ujedinjeni nacionalni pokret, teži integraciji s EU-om i zapadnom vojnom savezu NATO-u.

Kada je na vlasti bio Ujedinjeni nacionalni pokret, Gruzija je vodila kratak rat protiv susjedne Rusije. Gruzija je izgubila u pet dana de facto kontrolu nad dvjema regijama na ruskim granicama.

Prošli vikend, deseci tisuća ljudi prosvjedovali su glavnome gradu Tbilisiju protiv Vashadzea jer je obećao pomilovati bivšega predsjednika Mihejla Sakašvilija kojeg mnogi Gruzijci vide kao odgovornog za rat protiv Rusije.

Više od 3,5 milijuna osoba pozvano je na birališta na izborima koje prate međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Pročitajte više